Надя Речникова, Обреден дом: Повече бракове са сключени в Смолян през 2018 г., увеличава се и броят на изнесените ритуали

110 са гражданските бракове, сключени в община Смолян за 2018 г., като броят им е със 7 повече, спрямо 2017 г., когато са били 103. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Надя Речникова от Обредния дом в община Смолян. Тя поясни, че в този брой се включват сключените в Смолян бракове, както и пресъставените, които са сключени в други населени честа и чужбина. По думите на Речникова, по-голямата част от регистрираните сватби в Обредния дом, са сключени в Смолян. „Част от тях са само подписвания между брачните партньори, други са ритуали в зала, като се увеличават изнесените ритуали, при които младоженците се бракосъчетават сред природата. Най-предпочитаните за ритуала места са Смолянските езера, Каскадите на Новия център в Смолян, както и Пампорово. Част от младоженците от Смолян се изпращат и към община Чепеларе, тъй като искат ритуалът им да бъде в Пампорово, но в частта, която е към община Чепеларе, тъй като курортът е разположен на територията и на двете общини“, уточни Речникова. Тя допълни, че вече имат няколко заявки за сватби с изнесени ритуали от началото на тази годината до септември.

„Прави впечатление, че младите все по-често искат да имат красиви сватби с булчински рокли, украса и всичко останало и се възвръща традицията с по-големите сватби. Средната възраст на младоженците през 2018 г. в Смолян е около 25-30 години. Голяма част от тях са местни хора, които живеят и работят в София и големите градове в страната, но идват в Смолян, за да сключат своя брак и да бъдат заедно с родителите си“, отбеляза Речникова.

Тя допълни, че цените на ритуалите в Обредния дом в Смолян и през 2019 г. остават същите. Подписването само пред служител е без такса, в Ритуалната зала с ритуал е 60 лв. Ако е изнесен ритуал в града, цената е 216 лв., а извън чертите на града, сумата за бракосъчетанието е 300 лв.

Нели ГЕРГЬОВСКА