Над три пъти е увеличен финансовият ресурс на МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ –  Свищов за 2019 година

Велико Търново. Над три пъти бе увеличена субсидията на свищовската общинска болница за 2019 година. Решението на местната администрация е факт след редица срещи на кмета на Свищов Генчо Генчев с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Съдействие е оказал и народният представител от Великотърновски многомандатен регион Цветан Цветанов, съобщават за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Общината.

Във връзка с промените в Закона за лечебните заведения, влезли в сила от 1-ви януари и Наредбата за субсидиране, МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ –  Свищов е с увеличен финансов ресурс за 2019 година. Общият размер на субсидията е в размер на 469 000 лв., което е над три пъти повече от миналогодишната субсидия, която бе 144 717 лв.

Допълнителния финансов ресурс ще допринесе значително за нормалното функциониране на МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ и е част от проекта на Наредбата за субсидиране, касаеща общинските лечебни заведения, които се намират в труднодостъпни и/ или отдалечени райони на страната, за осъществяване на дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване.

„Фокус“ припомня, че първите резултати от срещите на кмета Генчев с министър Ананиев и председателя на надзорния съвет на НЗОК Жени Начева бяха на лице още през ноември 2018. Тогава  лимитът на болницата беше повишен с 40 хиляди лева.

Луиза ТРАНЧЕВА