Над 100 кукери гонят злите сили на Нова година в пазарджишкото село Варвара

Пазарджик. И тази година в село Варвара е спазена традицията в новогодишната нощ и първия ден от новата година кукери да гонят злите сили, каза за Радио „Фокус“ Пазарджик бившият секретар читалището Петя Пенева.

Тя допълни, че според запазената традиция празникът започва още вечерта на 31 декември с раздаването на греяно вино и отслужване на молитва за здраве и благоденствие, последвана от кръшно хоро на площада. „Традициите се пазят в селото и в Дервишовден с костюми се включват участници от 2 до над 80 години. Те обикалят цялото село, за да честитят новата година, да прогонят злото и да дойде доброто.

В първия ден на новата година участници и гости на празника се събират на центъра в село Варвара, където се организира томбола. Освен традиционната награда лек автомобил, са приготвени и допълнителни награди. Участниците с годините не намаляват и всяка година са над 100. Преданието повелява всяка група да си крие маските от другите и те да се видят по време на самия празник”, каза още Петя Пенева.

Ваня НИКОЛОВА