Над 150 медицински специалисти протестираха днес в Сливен с искания за достойно заплащане и подобряване условията на труд

Над 150 медицински специалисти протестираха днес пред сградата на Община Сливен, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен. Протестиращите настояват за  достойно заплащане и подобряване условията на труд. Това съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен Надежда Маргенова, един от организаторите на събитието.

Прочетена бе  декларация с исканията на медицинските работници, както и декларации от подкрепящи ги пациентски и съсловни  организации.

В небето над Сливен бяха пуснати балони като символ на медицинските сестри, оставили професията или напуснали страната в търсене на по- добро заплащане.

Ако исканията не сестрите не бъдат удовлетворени, ще се премине към ефективни стачни действия, съобщи Надежда Маргенова, един от организаторите на събитието. Първоначално стачката ще започне в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, като ще бъде предупредителна едночасова. Маргенова уточни, че в момента протича юридическата подготовка и се уточняват смените на сестрите, за да не останат отделенията без персонал и да не страдат пациентите.

Сливенски медицински сестри ще подкрепят и своите колеги в палатковия лагер в столицата.

Людмила ЙОРГОВА