Над 3 хиляди превишения на скоростта са отчели търновските полицаи през първия месец на годината

Велико Търново. 3 135 превишения на скоростта отчитат полицаите от Великотърновска област за месец януари, 2019 година. Общият брой на установените нарушения за отчетения период е 6 674, от тях 6 511 са допуснати от водачи. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново говорителят на Областна дирекция на МВР Марияна Христова. По традиция, най-много са водачите, карали по-бързо от разрешеното. Скоростта най-често се превишава с до 30 км/ч., като тези нарушения са

1 872. За неспазване на предимство, знаци и сигнали са санкционирани 334 водачи, за отнемане на предимство на пешеходец – 8, за неправилни маневри – 64. „Тези, които са спирали или паркирали неправилно са 744, а тези, които са се движили неправилно – 143-ма. 32-ма шофьори са карали с концентрация на алкохол в кръвта до 1,2 промила, а 11 с над 1,2 промила. Водачите отказали да бъдат проверени за употреба на алкохол с  техническо средство са 2-ма“, отбеляза Христова.

За управление на автомобил, след употреба на наркотични вещества са санкционирани 6-ма водачи, един е отказал да бъде изпробван с техническо средство.  За шофиране без колан или каска са наказани 78 водачи, за ползване на мобилен телефон по време на шофиране – 49.

Технически неизправен автомобил са управлявали 215 водачи, с нередовни пътни документи са били 436, а неправоспособните са били 28. Установените водачи без задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ са 86, без винетен стикер – един. За периода са установени и 64 нарушения, допуснати от пешеходци.
Луиза ТРАНЧЕВА