Над 30 хиляди кубически метра дърва за огрев осигури за домакинствата в обхвата си Северноцентралното държавно предприятие

Снимка - СИДП - Шумен

Велико Търново. 30 618 кубически метра дърва за огрев са вече осигурени за домакинства в обхвата на Северноцентралното държавно предприятие. Това съобщават за Радио „Фокус“ – Велико Търново от пресцентъра. От там припомнят, че в него влизат областите Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра и Разград. Експертите уверяват, че се полагат усилия за ускорени доставки, като допълват, че няма да има неизпълнени заявки. Към края на миналата седмица снабдените правоимащи домакинства са 4 061. Предприятието има готовност да осигури  общо 71 527 куб.м. дърва за огрев.
Специалистите припомнят още ползите от ранното снабдяване. Добре изсухналата е с два пъти по-висока калоричност, а осигуряването на повече топлина води и до спестяване на средства за. Изчислено е, че намалението на разходите е с около 25% или средно 100 лв. за един сезон. Освен това сухите дърва изгарят по-ефективно и отделяйки значително по-малко сажди и мръсни газове, са по-екологичен вариант за отопление.