Над 3400 изпълнители от цяла България пристигат във Велико Търново, за да участват в XXIII Старопланински събор „Балкан фолк 2019”

Велико Търново. Над 3400 изпълнители от цяла България пристигат в старата столица, за да участват в XXIII Старопланински събор „Балкан фолк 2019”. Това каза в предаването „Царевргад Търнов – славата и величието на България“ на Радио „Фокус“ Калоян Николов, съорганизатор на проявата. Събитието ще се проведе от 9 до 19 май на голяма сцена на МДТ „Константин Кисимов“. В програмата му са включени и две съпътстващи прояви – Десети национален шампионат по фолклор „Евро фолк 2019“ и IV-а Световна купа по фолклор.  „Първият голям концерт ще е в събота, на 10 май от 15.40 часа. Официалното откриване ще е малко по-късно – от 19.00 часа. В събота, на 11 май, програма ще е от 9.00 до 13.00 часа, като след това ще има и дефиле на участниците – от Студентския стол до театъра. Неделният концерт ще е от 12.00 до 21.00 часа. Входът за всички прояви е безплатен“, допълни още Калоян Николов. Старопланинският събор и двете съпътстващи събития имат конкурсен характер. Участниците ще се оценяват от специално жури, а резултатите им важат за Световната ранглиста за фолклор, която се поддържа от Световна асоциация за фолклорни фестивали. „На 12-ти,  в неделя от 10.00 часа, ще бъдат поднесени цветя на паметника на Илиян Николов, създател на Старопланинския събор. Паметникът бе открит през 2016 от Ирина Бокова, заедно с кмета и областния управител – в парк Асеневци“, припомни Николов.

Закриването на фестивала ще е на 18 май, събота, от 20.00 часа. Тогава ще бъдат раздадени и наградите за най-добрите. Програмата с изпълнителите и часовете на проявите можете да откриете в сайта на Европейската асоциация на фолклорните фестивали  и в театъра. Всички концерти ще се излъчват и онлайн на специална платформа.

Луиза ТРАНЧЕВА