Николай Тодоров, Нощ на музеите и галериите – Варна: Над 50 събития в рамките на 2 дни и над 60 локации обхваща третото издание на фестивала

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Николай Тодоров – организатор на Нощ на музеите и галериите – Варна 2018 в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

 

Фокус: Какви събития ни очакват през тази година в Нощта на музеите и галериите във Варна?

Николай Тодоров: Над 50 събития в рамките на 2 дни и над 60 локации обхваща третото издание на фестивала Нощ на музеите и галериите. Много нови места и пространства ще се включат с атрактивна програма. Всички варненски музеи ще участват на 19.05, в събота, с различно работно време и свободен вход за посещения. Две нови, интересни, места в града, които са обособени с идеята за музейни експозиции, ще представят музейните си сбирки, това са Музеят на благотворителността в „Карин дом“ и Музеят за история на образованието на зрително затруднените в България, в квартал Аспарухово. Сред  другите музеи с интересна програма ще се отличават Музеят за Нова история на Варна, Военноморският музей и Музеят на Възраждането. През деня, в събота, ще бъдат отворени Археологическият  музей и Римските терми. За по-активната публика интерес ще предизвикат по-отдалечените комплекси като: Побити камъни, Аладжа манастир, Фанагория, Музеят на стъклото в Белослав, Етнографски център „Роден край”, които също ще работят безплатно през деня на 19 май.

 

Фокус: С какви изложби ще се представят галериите?

Николай Тодоров: През първият ден на фестивала ще бъдат открити над 10 изложби в различни галерии и пространства. Творческите пространства в града и по-нестандартните места, също ще се включат с интересна програма. Имаме участници, които ще представят свои собствени колекции, т.е. имаме артисти, няколко дебюта, включително и на студенти от Техническия университет. Николай Чакъров с изложба „Графити стрийт арт“ и NASIMO –  най-популярният български графити артист, ще гостува в града ни в ХАЛЕ 3 с мащабна изложба наречена „Mind SOULdiers”, която ще остане там само през тези два дни. Спас Лулчев показва първата си самостоятелна изложба в Арт На Тъмно Зона. Другото ново пространство за града, което е вече популярно от няколко месеца, е комплекс „Морско казино“. Там ще гостува творческа група „Дупини“ с международен проект, който през миналата 2017 е обиколил Европа. На тема природа това са фотографии, видеоинсталации, които ще покажат творческият поглед от „Дупини“. Друга творческа група са художниците от София – Генади Гатев, Свилен Стефанов, Росен Тошев и Иван Кюранов, които са познати като творческа група XXL. Те ще гостуват в галерия „Тереза Зиковска“, което е също едно ново пространство. Ще бъде подредена уникална изложба, отразяваща живота на големия български актьор Кирил Господинов. Тя ще се открие на 19 май и представлява дълго подготвяна изложба от дъщеря му Веселина Господинова, която също ще ни гостува.

 

Фокус: Как е представена музикалната част във фестивала?

Николай Тодоров: С интересна музикална програма ще бъде съпроводена Нощта на музеите и галериите – Варна 2018. Ще започнем с индийската група Tapi Project, която ще гостува в Градската галерия на 19-ти май от 20.00 часа и ще ни пренесе в света на съвременната фолк и уърлд музика. В двора на Археологическия музей ще изнесе концерт оркестърът на варненските учители „Анима“, чието участие е за втори път във фестивала, след дебюта му през миналата година. Няколко интересни формации ще свирят на територията на Етнографския музей, Музея за Нова история на Варна, Археологическия музей, Социалната чайна. В ХАТОРИ, което е също едно пространство за срещи, храна и споделяне, ще има интересна музика от южна Европа. Пълната програма може да бъде намерена на сайта на фестивала.

Фокус: Какви изненади сте приготвили за посетителите?

Николай Тодоров: За всички, които ще посетят Нощта на музеите и галериите, ще има осигурен  безплатен транспорт, който ще свърза варненските музеи в събота от 18.00 до 24.00 часа. Началната спирка е Парк – музеят „Владислав Варненчик“ в кв. „Владиславово“ и на всеки кръгъл час ще тръгва от там. Крайната спирка е Военноморския музей, а после ще се връща обратно. Предвидена е и нощна игра, според която всички участници, които обиколят по-голямата част от включените над 50  локации и съберат печати от всяко посетено място, ще получат специални награди. Нощната карта на Варна, по която ще се движат се очаква да бъде в обръщение след 14 май. Варна ще бъде, наистина, един културен празник!

Фокус: Благодаря Ви!

Милена СТОЕВА