Над 60 ученици от Свищов се качиха в кабината на камион като част от глобалното обучение „Виждам те. Виждаш ме.“

Над 60 ученици от Свищов се качиха в кабината на камион като част от глобалното обучение „Виждам те. Виждаш ме.“

Велико Търново. Над 60 ученици от СУ „Николай Катранов“-Свищов участваха в демонстрация с камион по програма за безопасна интеракция между велосипедистите и камионите на пътя. Това съобщи за Радио „Фокус“-Велико Търново един от организаторите Веселин Стоянов. Събитието се проведе в края на миналата седмица в крайдунавския град и бе част от образователната кампания “Виждам те. Виждаш ме.”.

Веселин Стоянов уточни, че по време на обучението децата са имали възможност да видят къде са “мъртвите точки”, в които шофьорът не може да ги види в огледалата. „Основната ни цел беше учениците да научат в кои точки водачът на товарния автомобил има затруднения и т.н. „сляпа зона“. Поради тази причина в практическата част ние им предоставихме един от нашите автомобили, които отговарят на най-съвременните изисквания и системи за безопасност. Децата имаха възможност да седнат на мястото на водача и от негова гледна точка да видят къде са слепите петна и вече знаят как да се пазят на местата, на които шофьорът няма добър поглед“, поясни организаторът.

Кампанията „Виждам те. Виждаш ме“ до момента е посетила почти всички окръжни градове в България, като всичко, което правят организаторите е стигнало до над 600 деца в цялата страна. По думите на Веселин Стоянов те нагледно и в много благоприятна среда стигат до познанието как да бъдат по-внимателни на пътя и да имат по-безопасна интеракция с камионите, когато карат велосипеди, а от своя страна камионите също ще бъдат в по-безопасна среда. „Събитието в Свищов премина с много голям ентусиазъм. Имаше над 60 деца, които присъстваха в училището. Те се качиха и на камиона. Партньори са ни ГД „Национална полиция“, които участват в обучителната част. Самото обучение представлява международна програма, която е разработена от специалисти, които са взели в предвид нуждата от това децата да имат различен поглед върху товарния автомобил. Обучението е от две части. Едната е теоретична, с много интересна презентация и с участието на хора от ГД „Национална полиция“, които изясняват на децата кои са потенциалните опасности и съответно какви мерки трябва да предприемат, за да бъдат по-успешно защитени на пътя. В рамките на теоретичната част децата задават въпроси, активни са, приветстват ги директорите на училищата и други официални лица. Децата излизат много въодушевени и впечатлени от нашата кампания и съм сигурен, че нашето обучение ще им донесе нещо положително. Втората част от обучението е практическата, а именно качването в камиона. Учим ги, че основната рискова ситуация и място, на което децата никога не бива да застават е зад камиона. Това е нещото, което трябва да им се повтаря много често, за да се превърне в рефлекс. Не трябва да стоят и в близост до предната част, където шофьорът не би могъл да ги забележи. По време на практическото обучение децата виждат това реално и разговарят с обучителите, които са шофьори на камиони“, обясни Веселин Стоянов.

“Виждам те. Виждаш ме.” е международна образователна кампания, която се провежда вече в над 20 държави по света. Обучителите са професионални шофьори на камиони, които доброволно участват в кампанията в цялата страна. Проектът е подкрепен от Главна дирекция “Национална полиция”.
Рени АТАНАСОВА