Над 6000 хиляди лева бяха събрани във Великотърновска област за акцията „Жълти стотинки“ през 2019-та

Велико Търново. 6 078, 59  лева бяха събрани във Великотърновска област за акцията „Жълти стотинки“ през 2019-та. Това обобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново координаторът на инициативата Йорданка Венкова. Тя уточни, че това са пари, дарявани от различни населени места, като рекордьор по брой внесени суми е Долна Оряховица. Иначе средства са постъпвали от всички краища на областта. По данни на организаторите на сумата през 2019-та надвишава тази от предходната 2018-та година.

„Акцията „Жълти стотинки – деца помагат на деца се реализира за 12-та поредна година през миналата. Тя се провежда в много градове в страната, които вече са били столици и, на които вече е помагано. Във всеки един от тях се правят пунктове за стотинки два пъти в годината – на първи юни и на шести декември,  когато децата идват при нас, дават ни това, което са събрали, а ние им връчваме грамоти, балони и почерпка. Организираме един много весел за всички празник“, поясни още Йорданка Венкова.

Със събраните пари се помага на избрана болница, като през 2019-та това беше МБАЛ –  Хасково, където бяха купени консумативи за Детското отделение. Освен това беше дарено и оборудване за над 55 хиляди лева.

Други градове, участвали в кампанията са Велико Търново, Сливен, Бургас, Варна, Добрич, София – два пъти, Пловдив, Благоевград, Видин, Смолян. Столицата за 2020-та ще бъде обявена в края на месеца, когато ще стане ясно и каква е точната сума, събрана през 2019-та.

Всеки, който иска да помогне може да потърси повече информация за на интернет сайта на инициативата.

Луиза ТРАНЧЕВА