Над 90 филма от 35 държави ще бъдат представени по време на 19-ото издание на фестивала „Банско филм фест“

Снимка: Община Банско

Банско. Над 90 филма от 35 държави ще бъдат представени по време на 19-ото издание на фестивала „Банско филм фест“ Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Натали Петрова, един от организаторите на събитието. Тя подчерта, че на единственият по рода си международен кино фестивал за планини, екстремни спортове, приключения и пътешествия, който ще се проведе в периода от днес до 24 ноември, за първи път ще има филми от Перу, Литва и Мексико.
„Част от филмите са свързани с бита, религията, културата на планинарските народи. Това е най-мащабният форум в тази част на Европа на тази тема. Тази година ще се проведе деветнадесето издание на фестивала. Организатори са едноименното сдружение и Община Банско. Искам да благодаря на всички партньори, съмишленици, приятели, на туристическия бизнес. Специални благодарности искам да изкажа към Италианския културен институт, Полския институт, Институт „Сервантес“, Австрийско посолство. Програмата включва над 90 филма от 35 държави като за първи път ще има такива от Перу, Литва и Мексико. Предстои едно страхотно филмово приключение“, каза още Петрова.
Тя добави, че посетителите на фестивала чрез филмите ще отидат до най-трудно достъпните екзотични и непристъпни точки на планетата, до които човешкият живот не стига да достигнем, за да ги преживеем. „Това са едни истински истории, свързани с духа, волята, със страха, с преодоляването на препятствия, но всъщност най-трудното препятствие се оказва, че сме ние самите. Ще бъдем в Хималаите, Алпите, джунглите на Амазония. Ще се катерим, ще летим, ще се спускаме по водопади и в пещери. Извън филмовата програма, както всяка година, имаме много богата съпътстваща“, подчерта Петрова.
Ливия НИНОВА