Наемат на работа 6 лица с увреждания в ново социално предприятие в общините Долни чифлик и Бяла край Варна

Радио "Фокус" - Варна, Борислав Френчев и ръководителят на ОИЦ - Варна Виктория Николова

Шест лица с увреждания от общините Долни чифлик и Бяла във Варненско ще могат да започнат работа в ново социално предприятие, финансирано с европейски средства. Това стана ясно на пресконференция в Областния информационен център в града, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Проектът е с продължителност от 1-ви декември тази година до края на февруари 2021-ва година. Обясни ръководителят му Борислав Френчев от Фондация „Николаевка“. Голяма част от финансирането, което е в размер на малко над 141 000 лева и е осигурено от Оперативна програма „Региони в растеж“ ще бъде похарчено за заплати на наетите лица.

Те ще се занимават основно с два типа дейности. Първата е поддържането на информационен сайт, в който да се популяризират културни и туристически забележителности в двете общини. Идеята е проектът да стане устойчив във времето, за което ще се търсят допълнителни източници на финансиране от рекламодатели. Заетите лица ще качват и местни новини, ще се занимават и с дигитализацията на информационни масиви от службите по местни данъци и такси в двете общини. Интерес към проекта са проявили и читалища от региона, които също имат нужда от дигитализация на документи.

Социалното предприятие стартира дейността си с финансиране към местна инициативна група на Долни чифлик и Бяла. В подбора на кадрите ще се включат социални работници от кметските администрации. Няма изисквания за възраст на желаещите да кандидатстват. Важно е обаче да имат ТЕЛК решение и да са със сравнително високо ниво на образование. Според Борислав Френчев трима от наетите ще бъдат с продължени трудови договори за период от 6 месеца след приключването на проекта.

Хората, които ще работят по сайта, ще преминат и кратко обучение след подбора. Те ще работят от домовете си, като ще им бъде доставена необходимата техника. До края на декември ще стане ясно и името на сайта.

Диана СТОЕВА