Най-добрите гласове на България и още 11 държави пристигат във Велико Търново за 17-я Международен конкурс  „Сребърна Янтра“

снимка: pixabay.com

Велико Търново. Най-добрите гласове на България и още 11 държави, от три континента, пристигат в старата столица 17-я Международен конкурс за млади поп изпълнители „Сребърна Янтра“. Това съобщи в предаването „Царевград Търнов – славата  и величието на България“ на Радио „Фокус“  умяна Начева, директор на проявата. Тя припомни, че подборът на младите таланти, които се включват в състезанието, продължава цяла година. Очакват се 80 певци на възраст от 5 до 25 години. „Те ще бъдат разпределени в четири възрастови групи. Най-малката участничка е Рейчъл Май на 5 години от Китай, а най-възрастният 25-годишният  италианец Андреа Сточино. Ще има гости и от Украйна, Молдова, Румъния, Хърватия, Сърбия, Кипър, Куба, Ливан, Словения, Италия, Китай. Освен това още няколко семейства от България и Словения ще премерят певческите си умения в категория „Family group”, допълни Румяна Начева.

Сред участниците са финалисти различни музикални състезания, златни медалисти от световни шампионати, победители и носители на Гран при от много конкурси. Всеки от тях ще се представи с песен на родния си език и една чуждестранна.

Председател на международното жури за първи път ще е джаз певицата Камелия Тодорова.

Фестивалът „Сребърна Янтра“ ще се проведе от 27 до 29 септември в МДТ „Константин Кисимов”. Входът за проявата е свободен. Тя се организира  сдружение „Сребърна Янтра 2003”, Община Велико Търново и ДЕС „Румина“.

Луиза ТРАНЧЕВА