Най-добрият домашен суджук ще избират по време на Празника на горнооряховския деликатес идния уикенд

Велико Търново. 13-то издание на Празника на горнооряховския суджук подготвя Община Горна Оряховица. Вече тече и конкурс за най-добре направен суджук от говеждо месо, като победителят ще бъде избран идния уикенд. Това съобщи пред журналисти във Велико Търново кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, предаде репортер на Радио „Фокус“- Велико Търново. Събитието ще се проведе в рамките на три дни – от 7 до 9 юни. Желаещите да участват в конкурса трябва да донесат 1 суджук на 8 юни (събота) до 11.00 часа в парк „ Градска градина“ – Горна Оряховица или да го изпратят до 7 юни в Общината. Повече информация можете да откриете на интернет сайта на местната администрация. Финалът на състезанието ще бъде в парк „Градска градина” от 15.00 часа, където жури от технолози на трите фирми производители на Горнооряховски суджук  ще избере най-добрия домашен суджук. Победителите ще получат атрактивни награди.

„И тази година организаторите на Празника в лицето на Община Горна Оряховица и трите суджукарски фирми са предвидили богата и атрактивна програма. На 7 юни по традиция в парк „Градска градина“ започва ХХІІІ Регионален преглед на старата градска песен „Божури“. От 17.30 часа празникът продължава с фолклорна програма на съставите при НЧ „Брата Грънчарови – 2002“. Час по-късно на сцената ще се качат Оркестър „Здравец“ и Нелина“, допълни още инж. Добрев.

Официалното откриване на Празника на горнооряховския суджук е насрочено за 11.00 часа на 8 юни. След церемонията, програмата в парк „Градска градина“ ще продължи с изпълнения на самодейни състави от общината и гости. Отново ще има много кулинарни игри, викторини, които разбира се ще бъдат придружени с атрактивни награди. „Вечерта от 18.00 часа започва фолклорна програма с участието на Димитър Аргиров, Оркестър „Експрес бенд“, Жоро Любимеца и Валя. От 23.00 часа на пл. „Георги Измирлиев“ гостите на Празника ще могат да видят атрактивен 3D мапинг с тематика посветена на горнооряховския суджук. Третият ден от празника ще продължи с програма на самодейци от общината и гости. В неделя е финалът на конкурса за домашно приготвено ястие „Без суджук не може!“. Желаещите да участват в конкурса трябва да приготвят едно или няколко ястия, в които горнооряховският суджук да бъде основен продукт или да присъства като декорация към него. За участие в кулинарната надпревара се допускат както индивидуални, така и колективни участници (читалища, клубове и др. организации). Приготвените ястия трябва да бъдат донесени в парк „Градска градина” до 10.00 часа на 9 юни“, обясни още градоначалникът. Финалът на конкурса ще бъде от 10.30 до 11.30 часа в парк „Градска градина“, където всеки участник трябва да презентира своето ястие пред жури от технолози на трите фирми производители на Горнооряховски суджук. Победителите ще получат атрактивни награди. От 15.00 часа в Художествена галерия „Недялко Каранешев“ ще бъде открита изложбата с картини от ХХ Международен пленер „Живописатира“. В него по традиция участват както художници от Сдружение Гоарт, така и творци от страната и гости от побратимените градове.

От 18.00 часа започва вечерната фолклорна програма с участието на Национален фолклорен ансамбъл „Българи“, Албена Вескова и Крум Крумов. По традиция празникът ще завърши с празнични илюминации, а от 23.00 часа на пл. „Георги Измирлиев“ отново ще бъде показан тематичен 3D мапинг.

Изненадата за гостите на празника тази година ще бъде изработването на скулптура от дърво на тема суджук. Пред погледите на всички тя ще бъде изработена от Крум Велков, а творбата му ще остане да краси парк „Градска градина“. От Историческия музей са приготвили богат набор от сувенири, които ще бъдат изложени на специален щанд в парка. Постоянната експозиция в Музея, посветена на горнооряховския суджук, ще е безплатна в дните на празника.

Надежда КРЪСТЕВА