Най-старото училище в град Лясковец – НУ„Цани Гинчев”, отбеляза своя патронен празник

Лясковец. Най-старото училище в град Лясковец – Начално училище „Цани Гинчев”, отбеляза своя патронен празник, съобщават от учебното заведение. Честванията продължиха през целия месец ноември. Започнаха със Седмицата на бащата, която включваше поредица от събития, в които децата, татковците и други, значими за малчуганите мъже, можеха заедно да се забавляват и да се наслаждават на взаимното общуване. Те готвиха, изработваха подаръци, спортуваха. Бе проведена и трета среща на сформираната Академия за родители. Темата бе посветена на ролята на бащата в семейството. Следващото събитие бе „Ден на толерантността”. Учениците от Училищния ученически съвет дадоха отговор на въпроса какво е да си толерантен, а именно – да осъзнаваш себе си чрез другите, да уважаваш индивидуалностите и различието. Когато си толерантен, разрушаваш бариерите и можеш да видиш какви наистина са хората около теб. Последва „голямото четене“ …Учениците от трети и четвърти клас подготвиха две много интересни приказки на английски и испански език с превод и ги представиха на учениците от първи клас, с което подсилиха желанието им да учат чужди езици. Друго събитие от празничната програма бе Ученическият лекоатлетически крос. Надпреварата се проведе по трасе около сградата на училището. На финала всички ученици заедно със своите учители образуваха в двора едно голямо сърце в знак на своята любов и признателност към първото училище.

Училището бе домакин на среща по проект „Училището като център в общността“ на Националната мрежа за децата. Гости бяха ОУ „Димитър Благоев“ – град Велико Търново и ОУ „Васил Левски“ – град Правец.  Обсъдени бяха въпроси, свързани с целодневната организация на учебния ден и подкрепата за равен достъп и личностно развитие на учениците. НУ „Цани Гинчев“ – град Лясковец представи добрите си практики като приобщаващо училище.

Празничният месец приключи с училищно тържество „Празнуваме заедно”. В него взеха участие ученици от всички класове.

Месецът на патрона завърши с щастливата новина, че НУ „Цани Гинчев” за трета поредна година е отличено като най-активно училище в България. С получената награда от 250 лева ще бъдат закупени спортни пособия за часовете по физическо възпитание и спорт.

Даден бе стартът и на приемането на рисунки за участие в Националната изложба на ученическо творчество под надслов „Заедно”, която училището организира съвместно с РУО – Велико Търново и община Лясковец. НУ „Цани Гинчев” продължава да се утвърждава като едно от най-приобщаващите училища в страната.