Народната певица Златка Ставрева: Народното творчество е дълбоката същност и жизнената сила на народа ни и е неприкосновен знак, че българският народ е бил, е и ще пребъде

Народната певица Златка Ставрева в интервю за Радио „Фокус“ – Бургас.

 Фокус: Г-жо Ставрева, с какво е характерно за странджанската народна песен и каква част заема тя в българското народно творчество?

Златка Ставрева: Благодаря за възможността да поговорим за странджанската народна песен. Един живот за нея не стига. Песента и фолклорът са нашето национално богатство. Народното  творчество е дълбоката същност и жизнената сила на народа ни и е неприкосновен знак, че българският народ е бил, е и ще пребъде. Затова то се е превърнало в символ на България и света. Тази песен ми е дала много през годините. Аз съм родена и съм израснала в сърцето на легендарна Странджа – в древното нестинарско селище Кости, и е малко да се каже, че обичам народната песен, защото я нося като необходимост в сърцето си още от най-ранно детство. Народната песен ни дарява с най-щедрите дарове – сила, вяра, любов и утеха. Песните на нашия народ са вселена, която омайва и то завинаги. Тя е лек за душата, дава любов на хората, които я оценят и обичат българския фолклор. Песента ми дава обичта на децата, с които работя. Работя с млади фолклорни таланти от три общини в областта – Царево(формация „Нестинарче“), Приморско(формация „Урдовиза“) и Средец(формация „Алени божурчета“). Искам да кажа, че винаги съм работила всеотдайно, с висока енергия и отговорност за съхранение на фолклорното ни богатство, за да знаят местните хора, че Странджа е почитана. Странджанските народни песни са много характерни. Искам да ви кажа, че те могат да се разпознаят по мекото тоноизвличане. Хороводните песни най-често са построени в „минорен лад“, а бавните са изпълнени свободно, без определен ритъм, с „тремоло“ на гласа. Обредните ритуали в Странджа – коледуване, пролетни момински игри, на Филек, великденските, гергьовденски и еньовденски празници са съпроводени с много песни, запазени до днес. И аз съм много горда, че странджанската фолклорна област е на високо място в Югоизточния български край. Мистичното очарование на областта се постига и благодарение на природата на Странджа планина. В етнографски план тук има смесване на три групи – рупци, тронки и загорци. Най-многочисленото население са рупците, те носят и най-старите местни традиции. От тази етнографска група е част и моето семейство.

Фокус: Как премина 2018-а година за Вас и какво възнамерявате да осъществите през предстоящата 2019-а?

Златка Ставрева: За мен годината беше много успешна. Аз съм удовлетворена от труда си, тъй като той беше забелязан и високо оценен от Министерството на културата. Лично Министърът ме покани, за да ми връчи почетен знак „Златен век“, както и на много бележити личности от областта на културата и изкуството. Безкрайно съм признателна на Боил Банов, който ме удостои с тази награда. Освен това, през тази година за седми път подред тук в Приморско се проведе Международния фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица“, а в тазгодишното издание областния управител Вълчо Чолаков ми връчи златен почетен знак и грамота на Област Бургас. Д-р Димитър Германов ми връчи плакет за цялостен и съществен принос за развитието на културата на Община Приморско. Получих плакети още от г-жа Катя Вълчева – кмет на град Китен, както и отличие от инж. Иван Жабов – кмет на Община Средец. Признателна съм, че трудът ми се оценя по достойнство. Също така, през тази година издадохме албум с моята сестра  -Ирина Ставрева. Щастлива съм, че работя с нея вече 25 години. Ние сме първите, които запяхме странджанската песен в дует. Големите странджански певци като Магда Пушкарова и Георги Павлов ни подкрепяха много и дори ни подариха свои песни. През следващата година възнамерявам да осъществя звукозаписи в дует с други изпълнители. Междувременно, ще отпразнуваме и годишнините на някои от детските фолклорни формации. Имаме и няколко други проекта, които се надявам да осъществим през предстоящата година.

Фокус: Какво бихте си пожелали в навечерието на светлите празници?

Златка Ставрева:  Това са действително най-светлите християнски празници, които всяка година посрещаме с нови стремежи и с надежда за ново начало и по-добър живот. Те изпълват с топлота сърцата и душите ни. Бих искала да отправя своите най-добри пожелания към близки и  обичани хора за здраве и късмет. Искам да пожелая Коледа да донесе повече вяра в призванието и смисъла на професията ни, повече сплотеност и добронамереност, здраве и късмет за всички.

Мария ПОПЧЕВА