Народната певица Златка Ставрева: Странджа е моята опора за бъдещето, мисията ми е да предам на младите фолклорни таланти любов към българските традиции

 

Народната певица Златка Ставрева, основател и ръководител на Детска фолклорна формация „Алени Божурчета“-Средец в интервю за предаването „Магията на Странджа“ на Радио „Фокус“-Бургас

 

  

Водещ: В предаването „Магията на Странджа“ днес ви разказваме за младите таланти от Детска фолклорна формация „Алени Божурчета“. Десетки са наградите и отличията, които децата са донесли на Средец от различни фестивали и конкурси. Това обаче едва ли щеше да е така без ръководителката на състава народната  певица Златка Ставрева и нейните колеги. Тя е мой гост в следващите минути. Здравейте, г-жо Ставрева, и добре дошли в „Магията на Странджа“!

Златка Ставрева: Добър ден. Ние от Средец ви приветстваме, защото сме озарени от магията на фолклора.

Водещ: Вече три години младите таланти от формация „Алени Божурчета“, както казах са донесли наистина много награди. Обаче основният въпрос, който може би си задават нашите слушатели, е как става така, че едни толкова млади хора, деца буквално, успявате да ги запалите по фолклора, по българското, така че да се занимават сериозно?

Златка Ставрева: Действително през месец декември 2017 г. ще имаме три години рожден ден, Детската фолклорна формация „Алени Божурчета“ – Средец. Аз имам един девиз: „На три неща се до земи покланяй: / на Изворите, Хляба и Децата – / в тях няма грях, лъжовност и измама, / а само Божия премъдрост свята!“ Народното ни творчество е дълбоката същност и жизнената сила на нашия народ, непреходен знак за това, че народът български е бил и ще пребъде. Искам да представя тези прекрасни таланти и родолюбиви деца от Средец, които действително са запленени от магията на фолклора и са озарени от фолклора: Цветелина Стоянова, Василена Деянова, Елисавета Пайова, Никита Андрианова, Мариела Михайлова, Мариела Желязкова, Михаела Алексиева, Красимира Тодорова, Валерия Савова, Антония Кедикова и Деяна Иванова. Действително преди три години по време на лятното училище в град Средец се зароди такава инициатива, подета от инж. Иван Жабов, кмета на Община Средец, големия родолюбец, както аз го наричам, а също така и с г-жа Петя Пеева, журналист от студио „Морски хора“ се заражда идеята за създаване на детската фолклорна формация и ме поканиха за основател и ръководител на формацията. Голямото ми родолюбие, всеотдайност, себераздаване и мисия българският песенен фолклор да се предава от поколение на поколение ме предизвика действително да се заема сериозно и да основем тази прекрасна формация.

Водещ: Когато преди три години се заехте с тази задача, вие ръководехте не един и два състава, нашите слушатели ви познават, със сигурност го знаят. С каква нагласа започнахте? Вярвахте ли, че за толкова кратко време тези прекрасни млади момичета ще постигнат толкова много?

Златка Ставрева: Искам да ви споделя специално за Детската формация „Алени Божурчета“, че беше необходимо да има достатъчно, както казваме, технологично време, за да се постигнат тези резултати, но те се постигнаха с много труд, с много усилия, с много подкрепа както на кмета на Община Средец инж. Жабов, така и на обществеността на Община Средец, на екипа, с който работи Община Средец и кметът. Искам също да ви кажа, че много са талантливи децата и като солисти имаме постигнати добри резултати и първи награди с Цветелина Стоянова, с Мариела Михайлова. Във формацията имаме едно момиче – Мариела Желязкова, която е осем пъти шампионка по борба, но борбата и песните вървят ръка за ръка и й дават стимул тя да продължава и да пее, и да се състезава като републикански състезател в България и в чужбина.

Водещ: Има ли сред тях такива, които искат да се занимават с това и по-нататък, професионално? Да кажем, че те имаха признание дори от националното радио, с първа награда от публиката беше класирано едно от момичетата.

Златка Ставрева: Да, Детската формация „Алени Божурчета“ участва в радиопредаване на Българското национално радио, в Националния тракийски събор „Гергьовден“ в Община Приморско, в Националния конкурс „Фолклорен венец Божура“, в Международния фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица“. Имат също специална награда от Варна. Участваха в Руски международен фестивал „Българска роза“ в Община Приморско, където са удостоени с „лауреат“ звание, дипломи „Гран при“, със статуетка. Участваха в Международния фестивал „Странджа моя, люлчина“ в Царево и бяха удостоени с дипломи, специална купа. Също им беше присъдена и награда от фестивала „Приморско“ 2015 г., специална награда „Млади фолклорни таланти“ с плакет, медали. В Осмото издание на Националния музикален конкурс „Фолклорен изгрев“ в град Варна журито им присъди първа награда плакет и диплом. Солистката Цветелина Стоянова е носителка на първа награда от „Фолклорен венец Божура“, първа награда от „Странджа моя, люлчина“, удостоена е с диплом „лауреат първа степен“ от „Българска роза“ – Русия, също така и лауреат от конкурса „Млади фолклорни таланти“ на Българско национално радио. Тези награди се постигат действително с много постоянство, с много труд и с много голямо желание да навлизаме в Странджа, да навлизаме в странджанската земя като храм, защото няма в този свят по-мило от нашето детство щастливо и защото няма по-прекрасно място от родното ни място.

Водещ: Много наистина признания имат тези деца. Вие имате участия не само у нас, а и в чужбина. Знаем колко е пленителен българският фолклор за чужденците – вие, като народен изпълнител, съм сигурна, че сте го усетили. Самата ми споделихте преди време за един ваш майсторски клас, където скоро сте преподавали на чужденци странджански песни. Имате ли обяснение от къде идва това обаяние, така че хора, които нямат нищо общо с нашата култура така да успеем да ги запленим с народното ни творчество?

Златка Ставрева: От 27 до 29 юни във Фестивален и конгресен център град Варна се проведе среща „Славянска етномузикологична среща“, организирана от тази фондация „Балкан фолк фест – България“ и г-н Душан Милкович ме покани на среща с уважавани специалисти, професори от седем държави, с които аз да се срещна, да участвам заедно с тях и да направя майсторски клас по народно пеене на странджански народни песни и да се занимавам с група деца – певческа група от Република Литва, град Вилнюс с ръководител г-жа Янина Лабул. Много са талантливи, аз съм силно впечатлена от децата на Литва, защото учениците от Литва са първо талантливи. Аз им разказах за красотата на Странджа, където съм родена и съм израснала, едно приказно кътче от древната българска земя. Разказах им, че духът на легендарната Странджа е силата на моето ежедневие и опора за бъдещето, че моята мисия е да предам на младите фолклорни таланти любов към българските традиции, че силно съм впечатлена от младите момичета и момчета от Република Литва, които с голям интерес заучиха и представихме в концерт  странджански народни песни – едната е „Пеперуда се моли за дъжд“ от репертоара на Детската фолклорна формация „Нестинарче“, а другата е „Ален божур в градина“ от репертоара на сестри Ставреви и от репертоара на Детската фолклорна формация „Алени Божурчета“. Затова искам да ви кажа, че Елена Великова ни е посветила „За песента един живот не стига,  на нея са й нужни векове. През време и пространството достига и преоткрива нови звездни светове“. Певческият ансамбъл, с удоволствие заявиха, че са обогатили своя репертоар и че ще го представят на концерти в тяхната държава, в Литва. Фолклорните специалисти, искам да споделя, че толкова силно бяха впечатлени също, че те се включиха да заучават тези песни и те пяха заедно с децата.

Водещ: Безспорно всеки, който е слушал странджанска народна песен, ще се съгласи с всичко, което казвате вие. Казвате обаче, „Един живот не стига за песента“, трябва и след това. Можем ли да бъдем спокойни, че следващите след нас ще запазят тази традиция, този дух, който е изпят в нашите песни, и че ще го има и много след нас?

Златка Ставрева: Децата, децата са мостът между поколенията. Те са талантите, с които ние трябва да се гордеем, нашата мисия е да им предаваме всичко това, което са ни оставили нашите предци. Аз искам да пожелая на слушателите здраве, радост и много успехи, за да ги има и оцелеят в нас творческият дух и вярата в доброто, за да можем да предаваме на децата любовта към песента и да бъде предавана песента и любовта от потекло на потекло.

Евелин ЦАНЕВА