Народният представител Емилия Милкова даде старт на Маратона на четенето във Варна

Сборникът „Споменът през поколенията и времето – Материали за историята на град Варна” беше официално представен в рамките на 16-то издание на Маратона на четящите хора, който се провежда навръх 23 април – Световният ден на книгата и авторското право. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ – Варна.

Съставители на сборника са Даниела Илиева, Емил Демирев, Кристиана Димчева и д-р Цветелина Войчева, а негов редактор е народният представител от ГЕРБ и дългогодишен директор на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” д-р Емилия Милкова.  Днес тя поздрави колегите си, участвали в подготовката на ценното научно изследване, като им пожела сили, за да осъществят плановете си за нови издания, които да пазят спомена за богатата история и културното наследство на Варна.

Сборникът представя фототипно 34 притурки към „Варненски общински вестник”, публикувани в периода от 1928 до 1933 г. Сред авторите на материалите, които представляват първи опит за написването на историята на града, са Архимандрит Инокентий, Иван Церов, Карел Шкорпил и Кръстьо Мирски. Публикациите са библиографска рядкост и извор на информация за миналото на Варна в продължение на две хилядолетия, а съставителите на сборника са надградили съдържанието  фактологично и илюстративно чрез богат справочен апарат за историческите личности и събития, за променените географски имена, за редките и остарели думи, лексикални форми и изрази.

Изданието е посветено на 135-годишнината от създаването на Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна. Книгата, станала факт през Европейската година на културното наследство – 2018 г., получи висока оценка от специалистите, които изтъкнаха големия потенциал на варненската библиотека като научно-изследователски институт.

С отношение към историята и традициите в съхраняване на културната памет и книжовното богатство на варненци директорът на библиотеката Радка Калчева подари екземпляри от книгата на своите колеги от музеите в морската столица.

По-рано днес Емилия Милкова даде официален старт на Маратона на четящите хора, като прочете откъс от романа на Димитър Талев „Железният светилник”.