Народният представител от ГЕРБ Нели Петрова поздрави участниците във ваяшкия събор в с. Голица

Народният представител от ГЕРБ Нели Петрова беше сред официалните гости на събора за ваяшки и други народни певци и свирачи Гермето’2017. Събитието, което се провежда от 1956 г. насам, съхранява и популяризира ваяшкия фолклор. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ – Варна.

„Съборът в местността Гермето възражда традициите. Като своеобразен мост между поколенията той поддържа интереса към ваяшките и други етнографски групи и характерния за областта фолклор”, коментира Нели Петрова. Тя поздрави кметът на Долни чифлик Красимира Анастасова, под чийто патронаж премина събитието, за усилията да бъде опазено забележителното фолклорно наследство на общината.

„Песните на нашия роден край винаги са привличали интереса на фолклористите, както и на големи композитори и хореографи като  проф. Филип Кутев, акад. Николай Кауфман, Данчо Радулов, проф. Петър Ангелов и др. Със съдействието на Министерството на културата съборът се организира от община Долни Чифлик, кметството в Голица и Народно читалище „Христо Ботев – 1928” в селото. Тази година в програмата се включиха 11 групи за автентичен фолклор и повече от 40 индивидуални участника”, обясни Красимира Анастасова. По думите й сред участниците тази година са и гости от украинското село Криничное. Кметът на Долни чифлик приветства присъстващите, като изтъкна, че сред пазителите на ваяшкия фолклор, които са дошли да събора в Голица, има и много млади таланти.