Настимир Ананиев: Дерегистрацията на колата и електронните фишове са най-реформаторските промени в Закона за движение по пътищата

Най-реформаторските промени в Закона за движение по пътищата са дерегистрацията на колата за каране без книжка или в нетрезво състояние, както и възможността, която дават електронните фишове за по-лесно плащане на глобите. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Настимир Ананиев, председател на парламентарната транспортна комисия. Според него за да има ефект от завишените глоби, е важна събираемостта им.
„Друго предложение, което в момента разработваме, но още не е минало през парламента, е да обвържем предоставянето на административни услуги от изпълнителната и местната власти с глобите. Например – когато започвате нова работа, трябва задължително да представите свидетелство за съдимост. Идеята е, когато поискате такова, а имате задължения към МВР или неплатена глоба, да откажат да ви предоставят услугата. Ако отидете да извадите акт за раждане или какъвто документ ви потрябва, това да бъде обвързано с глобите, които дължите и към МВР, и към държавата по принцип. По този начин ще се вдигнат нивата на събираемост. В момента те са много ниски, около 30%. Целта е да достигнем европейски нива от 70-80%“, обясни Настимир Ананиев.
Той коментира и правата и задълженията на пешеходците като подчерта, че за момента не са ясно разписани. Създадена е работна група, която обсъжда въпроса, за да се гарантира безопасното пресичане на пешеходна пътека, добави депутатът.