Наталия Шулика: Все повече млади хора търсят помощ от специалисти, за да се справят с наркотичната зависимост

Все повече млади хора търсят помощ от специалисти, за да се справят с наркотичната зависимост. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Наталия Шулика, от сдружение „Отвори очи“. Тя посочи, че за последните 2 години, броят на търсещите помощта на Сдружението се е увеличил многократно. „Ситуацията е такава, че в цяла България не знам дали има и 10 терапевтични общности, които се занимават с този проблем и в повечето има лист с чакащи, защото леглата ни са ограничени“, каза още специалистът и допълни, че „Отвори очи“ също разполага с определен капацитет. По думите й, ако допреди 2 години на лечение са били между 5 и 7 човека, то в момента са между 15 до 20 младежи.
Наталия Шулика подчерта, че обикновено към специалистите се обръщат млади хора, които вече са пострадали от наркотичната зависимост и обикновено на беседите, които се организират с цел превенция, присъстващите младежи са много малко. „
Не бих казала, че младите се вслушват в това, което им говорим. Истината е, че младите трябва да бъдат „подмамени“ да дойдат на такава беседа, за да чуят, колко са страшни тези наркотици, да чуят какви са ефектите от тях и до какво водят. Тогава, убедена съм, ще се вслушат много сериозно в думите ни. Честно казано на нашите беседи повече идват родители и близки на зависими млади хора“, каза в заключение Наталия Шулика.
Десислава ВАСИЛЕВА