Наталия Шулика: Все повече млади хора търсят помощ от специалисти, за да се справят с наркотичната зависимост

Наталия Шулика, от сдружение „Отвори очи“ за кампанията „Православните семейни ценности срещу новите дроги“, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Тази събота в община Белослав предстои да се проведе беседа на тема „Православните семейни ценности срещу новите дроги“, организирана от сдружение „Отвори очи“ . Разкажете ни малко повече за инициативата и акцентите в тази кампания?

Наталия Шулика: За съжаление акцентите, които ще поставим са много сериозни и касаят основно младите хора. Тази беседа е част от образователно-информационна кампания под надслов „Православните семейни ценности срещу новите дроги“, организирана от сдружение „Отвори очи“ със съдействието на Дирекция „Превенции“ и Варненска и Великопреславска света митрополия. Лектори ще бъдат, Тодор Желязков, Гинка Кърова и Дария Великова – специалисти, които са тясно свързани с изследване многообразието на наркотичните вещества, тяхното влияние върху човека и причините, подтикващи все по-млади хора да ги употребяват, като участие ще взема и аз самата.

Към този момент сме правили кампании насочени към алкохолизма, през миналата година работихме по тема свързана с хазартната зависимост, а тази година кампанията ни е насочена към новите наркотици, които излизат на пазара. Искам да уточня, че те са много по вид  и са с изключително пагубен ефект върху развитието на младите хора.

Фокус: Посещават ли се тези беседи и кампании от млади хора и има ли интерес от тяхна страна да се вслушат в съветите на специалистите?

Наталия Шулика: Не бих казала, че младите се вслушват в това, което им говорим. Истината е, че младите трябва да бъдат „подмамени“ да дойдат на такава беседа, за да чуят, колко са страшни тези наркотици, да чуят какви са ефектите от тях и до какво водят. Тогава, убедена съм, ще се вслушат много сериозно в думите ни. Честно казано на нашите беседи повече идват родители и близки на зависими млади хора.

Фокус: По Ваши наблюдения, увеличава ли се броят на младите, които търсят помощ, за да се справят със зависимостта?

Наталия Шулика: Многократно се увеличава броят им! За последните 2 години, броят на търсещите помощта на нашето Сдружение се е увеличил страшно много. Ситуацията е такава, че в цяла България не знам дали има и 10 терапевтични общности, които се занимават с този проблем и в повечето има лист с чакащи, защото леглата ни са ограничени. Ние също разполагаме с определен капацитет, но ако допреди 2 години имахме между 5 и 7 човека, то в момента са между 15 до 20 младежи, които се лекуват. Само ще вметна, че лечението от зависимостта е поне година и това е един дълъг процес.

Фокус: Толерантно ли е обществото към хората със зависимости?

Наталия Шулика: Не бих казала, че е толерантно обществото, не – не е. Допреди 5 години, когато отминаваше вече хероиновата вълна със сигурност толерантността беше сведена до нула. Сега обаче зависимостите са като епидемия и все по-често хората разбират, че и в техния дом има такъв проблем.

Това е и причината обществото да започне да се отворя към проблемите на зависимите, защото разбраха, че никой не е защитен.

И все пак, доскоро приемането на зависимите в обществото беше огромен, като все още в някои сфери и структури не гледат с добро око на тези, които са преборили зависимостта.

Фокус: Вашето сдружение работи активно с Православната църква, с местните общини – дава ли позитивен резултат съвместната Ви дейност?

Наталия Шулика: Категорично – да! Благодаря на местната администрация във Варна, благодаря и на Националния център за обществено здраве и анализ, че правят такава мрежа, която да обединява различните организации с единствената цел – да се помогне на възможно по-голям брой млади хора, които са пострадали от зависимостта, както и на близките им, тъй като и те имат нужда от определен вид помощ.

Фокус: Община Белослав ли е последната спирка от тазгодишната кампания?

Наталия Шулика: Да, останалите лекции вече минаха. Проведохме беседи в просветния център на храм „Св. Архангел Михаил“, в неделното училище на църквата „Св. Атанасий“, имахме и лекция в училището в кв. „Галата“. Специално в училището имахме голям успех, дори имаме отправена друга покана. Учениците бяха много активни, задаваха най-различни въпроси и след края на беседата поискаха нова среща с нас, което е един добър знак, че действително децата се вслушват в това, което им говорим.

Последната ни беседа беше в неделното училище на храм „Св. Цар Борис“ в кв. „Аспарухово“. Самият проект приключва на 30-ти ноември, но ние никога не сме отказвали помощ на нуждаещ се. Вече имаме отправени покани от община Карлово, община Пазарджик. Не отказваме на никой.

Фокус: Благодаря Ви за този разговор!

Десислава ВАСИЛЕВА