Натали Петрова, „Банско филм фест“: Един от най-големите имена, свързани с екстремните спортове и outdoor активността, ще вземат участие на филмовия фестивал в Банско

Снимка: Община Банско

Натали Петрова, организатор на Банско филм фест 2019, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: За поредна година община Банско ще бъде домакин на един много интересен кино фестивал. Първо да започнем с това – кога точно ще се проведе той и какво предвижда програмата?

Натали Петрова: Единственият по рода си международен кино фестивал за планини, екстремни спортове, приключения и пътешествия ще се проведе в периода 20 – 24 ноември с вход свободен. Част от филмите са свързани с бита, религията, културата на планинарските народи. Това е най-мащабният форум в тази част на Европа, на тази тема. Тази година ще се проведе деветнадесето издание на фестивала.  Организатори са едноименното сдружение и Община Банско. Искам да благодаря на всички партньори, съмишленици, приятели, на туристическия бизнес. Специални благодарности искам да изкажа към Италианския културен институт, Полския институт, Институт „Сервантес“, Австрийско посолство.  Програмата включва над 90 филма от 35 държави като за първи път ще има такива от Перу, Литва и Мексико. Предстои едно страхотно филмово приключение. Ще отидем на най – трудно достъпните екзотични и непристъпни точки на планетата, до които човешкият живот нестига да достигнем, за да ги преживеем. Това са едни истински истории, свързани с духа, волята, със страха, с преодоляването на препятствия, но всъщност най  – трудното препятствие се оказва, че сме ние самите. Ще бъдем в Хималаите, Алпите, джунглите на Амазония. Ще се катерим, ще летим, ще се спускаме по водопади и в пещери. Извън филмовата програма, както всяка година, имаме много богата съпътстваща.

Фокус: Освен филмите, на какво друго ще акцентирате?

Натали Петрова: Ще акцентираме върху присъствието на най-големите, актуални звезди, които не се смятат за такива. Те са едни скромни хора, защото както знаем – великите са и скромни. Това са представители на целия спектър на екстремните спортове и на outdoor активността. На „Банско филм фест“ гостува  един от най-големите световни мореплаватели, философ, пилот, писател, както и организатор на много хуманитарни мисии в Сомалия,  Босна и Нова Гвинея французинът Патрис Франчески. Тази година е и носител на наградата за френска литература за къс разказ. Той е първият човек,  който прави околосветска обиколка с моторен делтапланер.  В програмата са включени:  Алесандро Гоня от Италия, който е един от най-големите италиански алпинисти, автор на над 35 премиери в Алпите, писател и автор на над 60 книги; Симон Гитл, също италиански представител, катерач, алпинист и носител на награда „Алпинист на годината“ в Италия, преди 2 години;  Алекс Чикон от Испания, който в момента е едно от най – актуалните имена във височинния алпинизъм, с невероятни постижения;  Кшищов Виелицки от Полша, превърнал се в легенда на световния височинен алпинизъм, автор на първото зимно изкачване на Еверест и е петия човек в света, изкачил всички осемхилядници. Тази година той е носител на най -голямото отличие в алпинизма – „Златен пикел“.  Друга от звездите, която ще гостуват на „Банско филм фест“ е Ерве Бармас  от Италия, който е преодолял соло четирите ръба на връх Матерхорн, катери в чист алпийски стил, свободно  и  без кислород. Автор е на много премиерни изкачвания.  При нас ще бъде и Анселм  Бо от Франция, който е един от пионерите на екстремните ски, обучава планински водачи във Франция, Боливия и Непал. Той е и автор на книги за екстремни ски и участник във филми.

Фокус: А какво предвижда детската Ви програма, защото знаем, че традиционно винаги имате такава?

Натали Петрова:  За 14-та поредна година подготвяме детска програма, в която очакваме да се включат над 500 деца. За тях сме предвидили над 10 работилници, състезания, открити уроци, в които ще участват 18 лектора. Ние много се гордеем се с тази детска и младежка програма, която обхваща деца от 1 до 12 клас. Освен това ще организираме осем изложби. Също така за първи път ще има и катерачно състезание. Важно е да отбележим, че цялото събитие се посвещава на два юбилея – „90 години организиран алпинизъм в България“ и „90 години пещерно дело“. Имаме още два акцента. Това са „30 години от гибелта на вторият човек, изкачил всички осем хилядни върхове без кислород поляка Йежи Кукучка“ и „65 години от първото изкачване на най – трудния и най – красивия връх – К2“. За съжаление няма как да разкажа всичко, но все пак се опитах да акцентирам върху най-важните неща. Програмата, която подготвяме е наистина много мащабна. Очертава се да е почти денонощна, защото ще имаме и нощно кино. Вашите читатели и слушатели могат по-подробно да се запознаят със събитията, които сме подготвили на нашият сайт, както и в страницата ни в социалната мрежа „Фейсбук“. Ще завърша с това, с което започнах, а именно, че входът за фестивала е свободен. Самите срещи, както и прожекциите на филмите, ще се провеждат в няколко зали.  И разбира се, и тази година ще има и рубрика „Памет“, която е под мото „Да си спомним, да не забравим“. Тя е свързана с различни годишнини на българската и световната планинарска култура.

Ливия НИНОВА