Натали Петрова, организатор: Всички филми от Лятната филмомания в Банско са премиерни за България

Снимка: Община Банско

Натали Петрова, организатор на Лятна филмомания – Екстремно кино под звездите в Банско, в интервю за Радио „Фокус“-Пирин

 

Фокус: Г-жо Петрова, днес стартира Лятна филмомания – Екстремно кино под звездите в Банско. За коя година поред се организира инициативата в Банско?

Натали Петрова: За 11-та или 12-та година, вече загубих реда, но всъщност точно с летните прожекции под страхотното звездно небе всъщност в по-ново време точно ние заедно с Община Банско възстановихме изобщо летните прожекции в България. Не е хубаво да се казва, че сме първи, защото лятно кино винаги е имало в България, но те спряха за известно време след тоталитарния период, и всъщност точно ние започнахме отново с летните прожекции в страната. Каня Вашите слушатели и читатели да заповядат от днес до събота на централния площад „Никола Вапцаров“ в Банско, за да се насладят на една представителна селекция от приключенски и екстремни филми от последните години. Всички жители и гости на Банско по този начин ще разнообразят програма и гостите и туристите на курорта ще имат възможността да се пренесат в едно филмово приключение с 12 филма от 11 страни. Ще пътуваме до Бразилия, Патагония, Намибия, Гренландия, Пирин. Ще съпреживеем едни истински истории от филми, които са снимани буквално с риск за живота. Това е кино на границата между документалното и игралното.  Както и друг път съм споделяла, филмите са едни уроци по история и география и тъй като човешкият живот не стига да се докоснем до всички кътчета на планетата, по този начин ние разширяваме нашите познания. В тези филми има история, приключения, пътешествия, алпинизъм, екстремни ски, сърфинг, планинско бягане, сноукайтинг, екстремна фотография, екстремно колоездене, катерене – тоест целия спектър на такива активности, които вече много са се разширили, тъй като човечеството откри най-различни способи и начини за досег с природата и в крайна сметка всички тези филми са едни истории за смелост, приятелство и солидарност. Щастливи сме като организатори, че вече голяма част от актьорите в тези филми са били и гости на фестивала. Това са филми, които не са достъпни, така че считам за удоволствие и привилегия, че публиката ще има възможността да се докосне до тези ленти. Всички тези филми са премиерни за България. Тъй като понякога хората се объркват, трябва да поясня, че заедно с Община Банско ние реализираме 3 проекта: най-големият е Международният кино фестивал – Банско Филм Фест, който всяка година е в края на ноември и тази година е неговото 19-то издание; през февруари организираме Зимната филмомания, а в края на юли организираме Лятната филмомания.

Фокус: Посочете за нашите слушатели някои от заглавията, които ще имат възможността да видят жителите и гостите на Банско в рамките на Лятната филмомания тази година.

Натали Петрова: Всички 12 заглавия, които ще представим са селектирани от над 100 филма, като всеки филм е различен – сниман е на различно място и разказва различна история. Днес започваме в контекста на мотото на филмоманията – Екстремно кино под звездите. Започваме с френския филм „В светлината на звездите“ за един световен фотограф Пол Зиска, с който ще се пренесем в Гренландия и в канадските скалисти планини. От Канада отиваме в Бразилия с две бразилски катерачки, които се опитват да съчетаят семейството и работата си с катеренето във филма „Жените са като планините“. Следва отново френски филм, с който пък ще се пренесем в Арктика, за да видим какво се случва с една полярна платноходка, благодарение на прожекцията на „Капитан на утопия“. Вторият филмов ден стартира с австралийският филм „Проектът Лоракс“, където ще правим екстремни скокове. След това се пренасяме отново в Антарктика с филма „Ничия земя – експедиция Антарктика“ с един от най-екстремните скиори, който беше наш гост. Следващият филм е с най-актуалната в момента българска планинска бегачка – Антония Григорова. Филмът е „Живот на мечтите“, като чрез него ще проследим нейните мечти и къде е техният край. След това отново се връщаме в Южноатлантическия океан с бразилския филм „Морската планина“. Третият ден стартираме с немския филм „Лед и палми“, където с двама фрийрайдъри ще направим едно страхотно пътуване с велосипеди от Германия през Западните Алпи до Средиземно море. Следва един много сложен френски филм „Магнетичните планини“, който задава много въпроси и не дава всички отговори, но нека публиката сама да се опита да си отговори какво е да поемаш рискове в планината и струва ли си наистина. След това с испанския филм „Неизвестната Патагония“ веднага се пренасяме на огнена земя на запад от остров Назарино. Последният ден от филмоманията започваме с невероятния белгийски филм „Балканско колоездачно приключение“, чрез който през очите на главния герой ще погледнем и почувстваме по друг начин мястото, на което живеем. Ще завършим с филма „Ама Даблам – Свещената планина“, в който главни герои са Питър Хилъри, сина на първия човек, изкачил се на Еверест, с Месмер и с другите герои, голяма част от които са наши гости. Този филм е първият носител на наградата за сценарий на Петър Атанасов – другият човек, който създаде кинофестивала и който си отиде точно преди една година.

Фокус: За финал на нашия разговор, тъй като споменахте Международния кино фестивал в Банско, няма как да не Ви попитам, подготвяте ли вече селекцията?

Натали Петрова: Организацията за кино фестивала отдавна вече тече. Още не е приключила селекцията на филмите, но все пак той е ноември месец и има мнгоо време до тогава. Обещавам на Вас и на Вашите слушатели и читатели големи изненади и тази година. Отново ще гледат най-новото и най-доброто от екстремното кино в света. Ще има различни фокуси, но нека оставим и малко време и място за изненади.

Натали СТЕФАНОВА