Натали Петрова, организатор: 117 ленти от 32 държави ще бъдат представени в тазгодишното издание на „Банско филм фест 2017“

Натали Петрова, организатор на „Банско филм фест 2017“ в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

 

Фокус: Г-жо Петрова, нека започнем нашия разговор с това кога предстои да се случи XVII-то издание на „Банско филм фест“?

Натали Петрова: От 22 до 26 ноември и тази година в Банско с „Вход свободен“ ще се проведе XVII издание на единствения и най-голям Международен кинофестивала на планинарското и екстремно кино в Европа „Банско филм фест“. Организатори са едноименното сдружение и Община Банско в партньорство с Италианския културен институт, Австрийското посолство, Полският „Гьоте“ институт и туристическия бизнес в Банско.

Фокус: Къде ще се проведат прожекциите и колко филма ще бъдат представени тази година?

Натали Петрова: Всички прожекции и презентации ще се проведат в град Банско, Читалище „Никола Вапцаров“ и в кино-залата на Посетителския информационен център. Уважаемите наши слушатели и читатели тази година ще имат привилегията да гледат 117 ленти, които представляват най-доброто от световното кино на тази тема. Почти всички от филмите, които ще бъдат представени са премиерни за България, с изключение на 2 от тях. Лентите са от 32 държави, включително и от нашата страна. За пръв път тази година имаме кинопроизведения от Хърватия, Албания и Индонезия. Филмите са снимани на най-трудните и екзотични точки на планетата, някои от тях буквално с риск за живота. В общи линии предстои да направим едно много мащабно кино приключение, тъй като не всички можем да стигнем до огнена земя, отвъд северния полярен кръг, да се изкачим на 8000 метра, да обиколим с каяк света. Така че това са едни вдъхновяващи и преди всичко истински истории.  Както и друг път съм споделяла, тези филми изцяло се отличават от останалото кино производство, защото те са на границата между игралното и документалното. Тези филми всъщност представляват и едни уроци по история и география, затова те са много цени. Те всъщност са едни вдъхновяващи примери за това, че човешката воля е най-важното и не вятъра, студа, височината, дълбочината, високите вълни, дълбоките снегове и лавините са най-страшното, което трябва да бъде преодоляно, а преди всичко трябва да преодолееш себе си, собствения си страх, егоизъм, его. Затова и тези хора, които са приключенците, пътешествениците и така нататък не харесват глагола „покорявам“, защото човек не може да покори природата, а единствено себе си.

Фокус: Като казахте приключенци и пътешественици, то тази година ще има ли интересни гости както и в предходните издание на фестивала?

Натали Петрова: Да, и тази година ние организаторите сме събрали един букет от световни звезди. Самото присъствие на тази хора всъщност говори за престижа и авторитета на този форум извън страната. В същото време, присъствието на тези гости на кино фестивала е една огромна реклама и на региона, и на страната ни. Ще започна тяхното представяне с най-известната алпинистка на нашето съвремие – Герлинде Калтенбрунер. Тя е  първата жена в света, изкачила всичките 14 осемхилядника на Земята без употребата на кислород, като не напразно акцентираме върху тази много важна подробност. Заедно с нея при нас ще пристигне и нейният сънародник, който за втори път е при нас Петер Хабелер. Той е един от най-големите алпинисти в историята, партньор на Райнхолд Меснер, направил с него първото изкачване без кислород на Еверест през 1978 година. Самият Петер Хабелер, който е само на 74 години все още смайва човечеството със своите катерачни умения, защото миналата година той изкачи една емблематична стена – северната стена на Айгер. С тях ще бъде и нашият френски гост Антоан Жирар, световен рекордьор по височина на полета с параплан, прелетял над осемхилядника Броуд пик (8047 м) в Каракорум. Пьотр Херцог от Полша – един от най-добрите планински бегачи в света, победител в най-престижни състезания също ще дойде на „Банско филм фест“. Очакваме също Матео делла Бордела от Италия.  Един от най-добрите в света катерачи по големи стени. Той е представител на по-младото поколение звезди на Италия, но ще припомня, че по-възрастните такива вече са били наши гости. Бордела има изключителни изкачвания в различни части на света – Англия, Испания, Швейцария, Чили, Мексико, САЩ, Аржентина и така нататък. Също така е носител на приза „Златната Гриньета“. Спирам се на полекинята Малгожата Войтачка – пещернячка, мореплавателка, полярна пътешественичка, първата полякиня и шестата жена в света стигнала сама, в режим на пълна автономност до Южния полюс на 25 януари тази година. При нас ще дойде и Сара Отън от Великобритания, която е първата жена, направила околосветска обиколка само със силата на своите мускули чрез гребане, бягане, ходене и колоездене. Първият мароканец изкачил Еверест – Насер Ибн Абделджалил същ ще е при нас, както и Ерик Макнейър-Лондри от Канада, който е притежател на световния рекорд за изминато разстояние с кайт и ски за 24 часа, водач на кучешки впрягове, полярен пътешественик, стигал два пъти до Южния полюс, прекосил Гренландия и пустинята Гоби.

Фокус: Осен прожекции на филми, то ще бъде ли включено и нещо друго в тазгодишното издание на „Банско филм фест“?

Натали Петрова: Освен многомащабната филмова програма нашите гости, както всяка година, вече 12 поред ще бъдат част и от специалната ни програма, която организираме за деца и младежи. В общи линии тя се оформи като една отделна програма на „Банско филм фест“ за всички от 1 до 12 клас. В рамките на нея участие ще вземат 17 лектори, а децата и младежите са включени в различни семнинари, открити уроци и така нататък. За нас присъствието на децата и младежите е много важно, като пристъпваме съвсем отговорно към тях. За целта сме им подготвили и адаптирана филмова програма, защото няма лоши деца, но има лоши възрасти. Всеки ден сме свидетели, и с това започват новините, че има агресия сред децата и като че ли свикнахме с всичко това. Важен въпрос е обаче какво правим ние възрастните по този въпрос – децата да бъдат ангажирани и вдъхновение. Всичките тези лектори, които са водещи изследователи, водолази, ориентировачи и прочие са един жив пример, който може да вдъхнови и запали децата в любов към екстремното и планината. Много вероятно е сред тези деца в бъдеще, България да има своите нови изследователи, геолози, водолази и така нататък. Също така сме планирали 6 фото изложби, семинар и workshop по катерене, рубрика „Посоки“ в която специално представяне ще направим на Марко. Ще имаме и рубрика „Памет“ като тази година българската планинарска култура има 9 впечатляващи годишнини. Рубриката ще бъде под мотото „Да си спомним, за да не забравим“ и ние, организаторите на „Банско филм фест“, изключително държим на нея, защото нашият фестивал е мястото, където се събират всички поколения, занимаващи се със спортове на открито и въобще публика от цялата страна. Тук ще отворя една скоба и ще кажа, че през ноември месец, извън всякакъв сезон, публиката идва в Банско, за да се докосне до тези вдъхновяващи хора и чужденци, но и да гледа тези  страхотни филми, които са много интересни и са пример за подражание. В допълнение искам да кажа, че благодаря на цялото на Министерство на туризма и лично на министър Ангелкова, защото събитието се провежда под нейния патронаж. Това е много важно и ние благодарим, защото „Банско филм фест“ е точно пример за културен туризъм, който толкова много години осъществяваме и организирани.

Фокус: И един последен въпрос. Защо всъщност правите този фестивал не в София, а в Банско и то в период, когато все още не е започнал активния зимен сезон?

Натали Петрова: Първо София не е България и второто културата трябва да бъде достъпна за всички. Както най-големите университети в света, така и най-големите културни събития, с изключение на две столици, са извън големите градове, защото културата трябва да приобщава всички възрасти, всички поколения и хора, които живеят на територията и извън територията на нашата страна. Без излишна скромност ще кажа, че ние отдавана смятаме, че този фестивал е заел много важно място във визитната картичка на туризма не само в региона, но и в България.

Ливия НИНОВА