Национален конкурс за мартеници и рисунки, посветени на Баба Марта отново обяви община Свищов

Велико Търново. Община Свищов вече набира творби за своя традиционен вече конкурс, посветен на Баба Марта. Състезанието е за деца и младежи на възраст от 3 до 18 години, от цялата страна, поясни в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново зам.-кметът Анелия Димитрова. Категориите, в които могат да с съревновават участниците, са три – рисунка, оригинална мартеница и мартенско пано.  Основното условие е всички творби да оригинални и авторски. „Целта ни е да се запознаят участниците с традиционния български празник Баба Марта и със символиката на мартениците, за да им се предадат високо хуманните и универсални ценности на тази традиция, за да се създадат връзки между културите и да се отбележи първа пролет. Мисля, че успяваме да го постигнем, тъй като с всяка година участниците се увеличават и творбите стават все повече и по-красиви“, допълни Анелия Димитрова.

Крайният срок за изпращане на материалите е 22 февруари, а повече информация можете да откриете на интернет сайта на община Свищов.
Творбите ще бъдат подредени в Художествена галерия „Николай Павлович“ в Свищов. Наградите, които са изцяло образователни, ще бъдат връчени  на 1 март в галерията.

Луиза ТРАНЧЕВА