Националната Априловска гимназия отбелязва 185 години от създаването си

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Велико Търново. Днес, на 14 януари, Националната Априловска гимназия в Габрово отбелязва своята 185-та годишнина. В далечната 1835 година, когато България още няма нито църковна, нито духовна, нито социална свобода, в Габрово се открива първото училище с даренията на Васил Априлов, Никола Палаузов и Васил Рашеев, което е показателно към днешните тълкувания за стойностите на образованието и за това как само образованият човек може да поиска своята политическа свобода и да я отвоюва. Това припомни в интервю за Радио „Фокус“-Велико Търново зам.-директорът на школото Елвира Христова. Тя отбеляза, че през 1872 г. училището се превръща в гимназия. „През 1875 г. се дипломира първият випуск на гимназията, а четири години след Съединението – през 1889 г. гимназията приема името на своя благодетел и от тази година започва да се нарича Априловска“, посочи Христова.

Зам.-директорката допълни, че годишнината ще се отбележи по авангарден начин. „Ние традиционно правим своя тържествен ритуал в средата на деня, винаги в 12.00 ч. пред паметника на централния, параден вход на гимназията и в центъра на града, но сега сме решили с по-артистични събития и с по-различен час да отбележим датата. Интересно звучи това, че събитията започват в нехарактерно време –на 15, 35 или 45 минути. Идеята е по този начин да сме в съзвучие с годишнината – 185, тоест часът да завършва не на кръгла цифра, а на 5. В 14.45 ч. се проведе тържественият ритуал, но по традиция в последните 8 години провеждаме една интелектуална, вътрешноучилищна игра, която го предшества и е свързана с участието на малко на брой ученици – по един представител от всеки клас. Много сме горди с това, че тази игра всъщност е дело на наш ученик, завършил отдавна. Той я създаде и от 8 години я провеждаме. Казва се „Шифърът на Априлов“ като намигване към бестселъра на Дан Браун „Шифърът на Леонардо“. Десетокласниците от хуманитарния клас подготвят задачи и отговарят за подготовката и провеждането на играта. Участниците търсят из цялото училище по кодове и шифровани послания скрити интелектуални задачи, решават ги и първият отбор, който достигне до завета на Априлов, под формата на свитък, печели играта“, обясни Христова.

Събитията от програмата се организират през целия следобед и ще завършат в 16.45 ч. с огнен спектакъл. „Става въпрос за нещо, което ще бъде изненада за голяма част от нашите ученици, които са извън пряката организация на този празник. Последното организирано събитие, формулирано в програмата като „Дивният огън“ ще представлява един огнен спектакъл при свечеряване в двора на гимназията, който ще бъде отново артистично решение, с което ще финализираме. Изпълнителите в този спектакъл отново са наши ученици. Ние можем да се похвалим с това, че приветстваме идеите на възпитаниците си и в никакъв смисъл не ги цензурираме. Помагаме им и завършваме техните идеи, но почти всички интересни събития в гимназията са тяхна хрумна и организация, партньори сме“, категорична бе Елвира Христова.

Рени АТАНАСОВА