Началникът на АГ отделението доц. д-р Светлозар Стойков и арх. Румяна Брайнова получиха наградата „Велико Търново”

Велико Търново. Началникът на АГ отделението доц. д-р Светлозар Стойков и арх. Румяна Брайнова получиха наградата „Велико Търново”. Това се случи по време на тържествената сесия на Общински съвет – Велико Търново по повод празника на града 22 март, предаде репортер на Радио „Фокус” – Велико Търново. Номинацията на доц. д-р Светлозар Стойков е предложена от общинския съветник д-р Мавродий Калейнски. Наградата му бе връчена за неговите значителни заслуги към град Велико Търново, за високи постижения и особен принос в сферата на здравеопазването и демографията. Доц. д-р Светлозар Стойков е началник на Акушеро-гинекологичното отделение към МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ от месец октомври 2015 година. „Благодарение на неговия професионализъм и на умелото ръководство на неговия екип жените от Велико Търново и региона възвърнаха изгубеното доверие в отделението ан нашата болница. През последните няколко години е устойчива и възходяща тенденцията в Родилното отделение да се раждат над 1000 бебета. Това е изключително голям принос за подобряване на демографската тенденция в града и региона“, каза зам.-кметът на Община Велико Търново, който е и председател на комисията за определяне на носителите на наградата „Велико Търново.

„В краткия човешки живот има дни и събития, които не се забравят. Такъв ден за мен е и този. Въпреки че всеки ден се намирам между живота и смъртта, както всеки един лекар и това с годините би претъпило чувствата ми, днес се вълнувам много. Тази награда не е само за мен. Тя е и за моя екип, който повярва, че ситуацията може да се подобри и остана в България. Таиз награда е и за изпълнителния директор на болницата, който гласува доверие на нас и застава зад всички наши начинания. Тази награда е и за г-н кмета на Община Велико Търново, който със своите действия подпомага и има доверие в нас.Тази награда е за всички лекари от извънболничната помощ, общопрактикуващите лекари и лекари акушер-гинеколози, както и за цялото гражданство, което ни имаше доверие, защото може да не сме най-добрите, но когато сме откровени и честни нашите пациенти ще ни следват до края“, посочи доц. д-р Светлозар Стойков.

Предложението за номинацията на арх. Румяна Байнова е било направено от „Зонта Интернешънъл Клуб“ – Велико Търново, РБ „П. Р. Славейков“ и  Културно просветно сдружение „Клуб Велико Търново“. Наградата се връчва за нейните значителни заслуги за град Велико Търново, за опазване, съхраняване и адаптиране на архитектурното и културно историческо наследство на града и на общината. Румяна Брайнова е дългогодишен главен архитект на Община Велико Търново, инспектор в Националния институт за паметници на културата и общински съветник във Великотърновския общински съвет. „Арх. Брайнова е с безспорен и траен принос в реставрацията, консервацията и социализацията на най-знакови исторически обекти – крепостта Царевец, средновековните църкви в архитектурния резерват село Арбанаси, уникалния градски пейзаж на старопрестолния град. В съавторство с арх. Иван Чолаков, почетен гражданин на град Велико Търново, работи за възстановяване и реставриране на емблематичната средновековна Шишманова баня. Днес арх. Румяна Брайнова Бузова, изявен професионалист в областта на опазване на културното историческо наследство в страната, се ползва с уважението и признанието на цялата гилдия на архитекти и музейни деятели“, каза Ганчо Карабаджаков.

„Търново е първия град в България, който отбелязва своя празник. Това се случва преди 140 години. По ирония на съдбата той е забравен във времето и възстановяван във времето. Последното възстановяване на този празник е преди 35 години, в 1984 година. По някаква случайност аз бях в групата, която трябваше да реши дали един празник на един квартал да стане празник на целия град. Сега се радвам много, че този празник се съхрани през тези 35 години. Вероятно е бил нужен на хората. След като нещо не се забравя, означава, че от него има някаква потребност. Затова искам да честитя на всички този празник и нека всеки, който както може да помага и за в бъдеще нашият град да просперира, да се гордеем с него и всички да се радват, че са родени и са се трудили във Велико Търново“, посочи арх. Брайнова.

Наградите „Велико Търново“ бяха връчени от кмета на Общината инж. Даниел Панов.

Надежда КРЪСТЕВА