На Богоявление и Ивановден архимандрит Висарион ще служи  в катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“

Снимка: Архиерейско наместничество

На Богоявление и Ивановден от 9 часа архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще възглави празничните св. литургии в катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ в Смолян  заедно със свещеници,  ще участват хористи и иподякони. Това съобщиха от Архиерейско наместничество – Смолян.

Двата последователни празника  – Богоявление/Йордановден, 6 януари/ и Ивановден на 7 януари, носят един знак – възхвала на Божия Син, роден за спасението на света и Неговото кръщение в река Йордан от св. Йоан Предтеча /Йоан Кръстител/. Тогава небето се е отворило, Св. Дух слязъл във вид на гълъб върху Христос и множеството чуло: „Този е Моят възлюбен Син, в когото е Моето благоволение!“ През вековете нашият български народ винаги тържествено и от сърце е тачил тези празници, съхранени от Църквата като ярка принадлежност към православното християнство.

На Богоявление /Йордановден/ по установена традиция заедно с община Смолян  от 10,30 ч. пред  храма  архиерейският наместник  ще отслужи Богоявленския водосвет и ще освети бойните знамена на 101-и Алпийски полк.

След това в 11 часа ще потегли литийно шествие към река Черна до АРЗ , водено от архимандрит Висарион и в съпровод на Общинския духов оркестър, за да бъде хвърлен Богоявленският  кръст  за здраве.