На официална церемония в Свищов ще наградят победителят в Международния конкурс за къс хумористичен разказ „Алеко“

Свищов. На официална церемония в Свищов ще наградят победителят в тазгодишното издание на Международния конкурс за къс хумористичен разказ „Алеко“. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново Росен Маринов, директор Дирекция „Култура и културно наследство“ в Общината. Носителят на наградата тази година е руският писател Виктор Шенгерович. Той е отличен заради разказа си „Свободна конкуренция“. От 15.30 часа в Гербовата зала на Община Свищов, ще се проведе пресконференция с лауреата. Официалното му награждаването ще е в ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Авраамови“, от 18.00 часа. Международният конкурс за къс хумористичен разказ „Алеко“ се организира ежегодно в рамките на Алековите дни в Свищов, като основен партньор е Община Свищов. През настоящата година в състезанието участваха 96 разказа, 58 писатели от 14 страни, сред които Франция, САЩ, Колумбия, Сърбия, Русия, Ирландия, Еквадор, Германия, Израел, Турция и други.

През днешния ден в рамките на Алековите дни ще бъде открит туристически информационен център. Това ще се случи от 16.30 часа. Програмата продължава с традиционното факелно шествие, от 17.00 часа, което ще се проведе от  Къщата-музей на Алеко Константинов до паметника на Алеко в Градската градина. Там кметът на Община Свищов Генчо Генчев ще произнесе празнично слово. Всички гости и граждани ще имат възможността да се поклонят пред паметника на Алеко Константинов и да поднесат венци и цветя в знак на преклонение.

След това, от 18.00 часа в салона на Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“ ще има празничен концерт на Държавна опера – Русе. Средствата от продажбата на билетите за него ще бъдат вложени в преиздаването на

прототипното издание на книгата „Бай Ганьо“ от Алеко Константинов.

Надежда КРЪСТЕВА