На празника Възнесение Господне в едноименния музей – Патриаршески храм на хълма Царевец, ще бъде от служена света литургия

Велико Търново. На празника Възнесение Господне в едноименния музей – Патриаршески храм на хълма Царевец във Велико Търново, от 10.00 часа ще бъде от служена света литургия. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.
Светата литургия ще бъде под предстоятелството на Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий в съслужение с Архимандрит Пахомий – Ректор на духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, архимандрит Самуил, свещеници от Великотърновска епархия и др.
Великотърновска Света Митрополия и Община Велико Търново канят всички християни молитвено и евхаристийно да се приобщят към празничното богослужение на Възнесение Господне (Спасовден).
Патриаршеският храм на Второто Българско Царство със столица Велико Търново се намира на най-високото място на хълма Царевец. Възнесение Господне е името му и се чества на четиридесетия ден след Възкресение – четвъртък. Той носи спомена за 14 патриарси на Българската държава. Носи спомена за много светци на Православието, които са служили тук: Евтимий – Патриарх Български, Теодосии Търновски, Киприян – митрополит Литовски, Киевски и на цяла Русия, Сава Сръбски, носи спомена за признанието на Българска църква като 5-та в целия свят на събора в Лампсак от 1235 г.