На 1 август в Бургас пристига джубоксът за поезия на Ондржей Кобза

Снимка: Община Бургас

Бургас. На 1 август в Бургас пристига джубоксът за поезия на Ондржей Кобза. Това съобщиха от Община Бургас.Самият автор на арт инсталацията я нарича „Поезиомат“. Устройството ще остане в нашия град до средата на септември. То ще бъде разположено в КЦ „Морско казино“, на терасата пред зала „Петя Дубарова“. Поезиоматът е предоставен от Чешкия културен институт в гр. София.

 Поезиомат / За проекта

Поезиомат е джубокс за слушане на поезия.

„Вярвам, че да чуваш истинския глас на поета е едно от най-красивите и вдъхновяващи преживявания, които градът може да предложи“, казва авторът. Поезиоматът обичайно съдържа 20 стихотворения. Репертоарът му отразява съвременната ситуация в дадения град, страна или съвременността като цяло.

Вече можете да видите Поезиомат в Прага (чешка ъндърграунд поезия), в Марианске Лазне и Оломоуц в Чехия, в Киев (антивоенна поезия), в Москва, Лондон и Брайтън (млади съвременни европейски поети), във Венеция (поставен специално за Архитектурното биенале), в Ню Йорк (the Beat Generation) и по настоящем се подготвят Поезиомати в Берлин, Брюксел и Лодз.

Звуковата инсталация се основава на принципите на звуковите устройства мегафон и грамофон. Съоръжението е изработено от стомана. Състои се от три части, които се сглобяват, след като то е инсталирано на определено място. Вътре има електроника, базирана на Ардуино хардуер и софтуер с отворен код. Устройството има бутонна система за управление, която позволява на всеки лесно да избере любимите си стихотворения. Това е и основната функция на Поезиомат: Избери стихотворение, натисни копчето, изслушай записа.

Българският Поезиомат откри миналогодишната Нощ на литературата в София, а тази година пътува из България. След Бургас ще бъде инсталиран и в Русе.