На 1 март започва турнето „Обичам българската музика“ с участието на Маргарина Хранова и Орлин Горанов

На 1 март започва турнето „Обичам българската музика“ с участието на Маргарина Хранова и Орлин Горанов под диригентството на Левон Манукян. Това каза за Радио „Фокус“-Бургас Александър Текелиев, директор на Държавна опера-Бургас. То ще започне от Велико Търново, след това в Габрово и други градове. По думите на Текелиев годината за Операта започнала с много силен концерт „Да хвърлим операта в джаза“ с участието на Милица Гладнишка и Михаил Йосифов секстет на 8 февруари. „Това бяха парчета от оперния репертоар, които бяха джазирани и които бяха поднесени в една много по-модерна форма, която публиката много хареса. Това беше един силен концерт при пълен салон“, каза Текелиев. Подготвят се детските спектакли- „Снежанка“, „Четиримата близнаци“ от Георги Костов, предстои „Травиата“ на 16 февруари с участието на младия и перспективен тенор Михаил Михайлов, който започва да се утвърждава не само в България, но и в чужбина.

Предстоят и много турнета в страната. Първите два концерта на „Уейтсайска история“ ще са в Ямбол, ще има и един във Варна. Другата постановка е „Под небето на Париж“ в Горна Оряховица. Силен акцент ще бъде премиерата на детския спектакъл от Александър Йосифов „Пинокио“. На 26 февруари ще се състои концертът „Бродуей ще полудее“ с трио тенорите под диригентството на Левон Манукян. Следва спектакъл в Търговище на „Виенска кръв“.

По думите на Текелиев Операта получава покани за турнета и в чужбина, но те са за по-дълъг период от време и се отказват. Причината е делегираният бюджет, с който културната институция се издържа. Общо солистите са около 20. „Ние сме събрали най-качествените и няма нужда от нови“, каза Текелиев.

Мария РУСЕВА