На 12 май Асеновград празнува, очаква се гост да бъде президентът Румен Радев

Снимка: Община Асеновград

Пловдив. На 12 май Асеновград празнува. Това съобщи за Радио „Фокус“- Пловдив зам.-кметът Мария Вълканова. Очаква се президентът Румен Радев да бъде гост на града в този ден. „Празникът на Асеновград винаги се прави в последната неделя на месец май, но през настоящата година това правило се променя поради провеждането на Европейските избори“, каза Вълканова. Празникът на града е част от афиша на традиционните пролетни културни празници, които започнаха още на 16 април и включваха Великденските и Гергьовски празници. Освен концерт за Гергьовден, празникът продължава и тази вечер с театралната постановка на Богдан Петканин „Горката Франция“, с участието на Александър Дойнов, Александър Кадиев, Катето Евро и други.
9 май също ще бъде отбелязан в Асеновград с поднасянето на венци пред паметника на загиналите в Отечествените войни в двора на казармата. След това ще има програма на Национално движение „Русофили“ и Община Асеновград, а след това и концерт-спектакъл „За мирна Европа“, с участието на танцови формации.
На 10 май в града ще гостува изложба на Регионален музей -Бургас „Нестинарството – българската магия с огнена жарава“.
На 11 май, от 11 часа ще бъде открит Панаира на традиционните български занаяти с изпълнение на самодейни формации от региона и общината. Панаира се организира в Градския парк.
Самият Ден на Асеновград – 12 май, ще започне с Тържествена Света литургия в църквата „Св. Николай Чудотворец“. „В 10 часа, в Асенова крепост е церемонията по удостояване на граждани с почетни звания. След това от там тръгва Празничното шествие към центъра на града, с поднасянето на цветя пред паметника на Цар Иван Асен Втори. Следва тържествена церемония по издигането на националния флаг и празнично слово на кмета на общината д-р Емил Караиванов“, разказа Вълканова. Празникът продължава в Градския парк с оркестъра на ВВС, ансамбъл Тракия и около 16 часа ще има детска шоупрограма и дискотека. Вечерта, отново на центъра, в 18.30 часа започва концерт на Севдалина и Валентин Спасови, а в 20 часа – концерт на гръцкия певец Никос Месогитис.
В 21 часа е предвиден голям концерт на Мария Илиева.
Празникът завършва с пищно шоу от фойерверки и илюминации около 22 часа.
Цветана ТОНЧЕВА