На 16 декември ще се проведе обществено обсъждане на новия генерален план за движение във Велико Търново

Снимка: Община Велико Търново

Велико Търново. На 16 декември от 17.00 часа ще се проведе обществено обсъждане на новия генерален план за движение във Велико Търново. Това стана ясно на днешната пресконференция на зам.-кмета на старата столица Георги Камарашев и главния проектант от Института по транспортно строителство и инфраструктура към Университета по архитектура, строителство и геодезия инж. Христо Грозданов, предаде репортер на Радио „Фокус“-Велико Търново. Предварителният проект е готов, направени са и проучвания на пътната инфраструктура в града, проведени са срещи с медии и представители на таксиметрови превози, превозвачи от фирмите за градски транспорт, инструктори за добиване на свидетелства за правоуправление и на Сдружение на велосипедистите, а сега всички идеи ще бъдат обсъдени и с гражданите.

„Предстои в най-кратки срокове изграждане на поредните участъци от магистрала „Хемус“, като се надяваме те да разтоварват голяма част от транзитния трафик в града. Скоро ще бъде изграден и скоростният път Русе- Велико Търново към Южна България, което също ще даде доста сериозни промени в трафика в града. На етап проектиране върви и т.нар. „Северен пътен възел“. За него имаме обещание от премиера Борисов да бъде дофинасиран. В момента сме на етап проектиране и трябва да се избистри окончателната количествено-стойностна сметка, за да се осигури финансирането. Този проект също ще се реализира в кратко време и ще доведе до промени в градския трафик. Във фаза идея е и новия участък от пътя, който ще елиминира Присовските завои. В цялата тази динамика ние сме поели тежкия кръст да направим генерален план за организация на движението в града. За мен най-големия резултат от разработването на този план е обществеността да се запознае с проблемите в трафика. Не, че не ги знаят, но те трябва да бъдат систематизирани и да се предложат идеи и варианти, които гражданите да одобрят, а също да имат възможност да дадат насока какво да се случва в нашия град“, каза Георги Камарашев.

Зам.-кметът отбеляза и, че кметът инж. Даниел Панов е започнал да реализира идеята си за големия пътен възел в района на с. Момин сбор. „На пътя, който съществува при изхода на града на запад, се очаква да се развие новата Западна индустриална зона. Там общината има много земи, които се намират непосредствено до пътя и се очаква поетапно те да бъдат въведени в регулация, за да се създадат комуникациите. Знаете, че от разклона за с. Леденик пътя е с две платна в двете посоки, след което се сливат в едно. Там имаме идея, използвайки тези общински земи да бъде разработен проект и паралелно с изграждането на пътя Русе-Велико Търново, този участък да стане като на Леденишкия разклон, тоест този трафик към скоростния път от града и обратно, да може да се поеме от една доста по-широка пътна артерия. Обсъждаме и вариант в този район да бъде изграден голям буферен паркинг, който да даде възможност на хората, които влизат от града от направление запад, да си оставят колите там и с добре организиран градски транспорт те да бъдат транспортирани до и от града“, каза Георги Камарашев и допълни, че подобна идея за паркинг има и за района на Северния пътен възел.

Георги Камарашев припомни, че последният генерален план за организация на движението във Велико Търново е от 1994 година. „Финансирането на плана е 35 000 лева без ДДС, като сумата е съвсем скромна. Велико Търново е областен град, а първоначалната ни инвестиция е в общи линии на нивото на Нова Загора. След множеството разговори, които проведохме с разработчиците, стигнахме до извода, че трябва да има стратегия, базирана на обществено мнение, както и актуална, към сегашното състояние на трафика в града, организация на движението в централните артерии, които поемат основния трафик на транспортните средства в града“, обобщи зам.-кметът.

Рени АТАНАСОВА