Невенка Бърдарева, директор на НУ „Св. Паисий Хилендарски“: Банско е уникално с много неща и едно от тях е носиите

Невенка Бърдарева, директор на НУ „Св. Паисий Хилендарски“ в интервю на Радио „Фокус”- Пирин.

 Фокус: Г-жо Бърдарева, Начално училище „Св. Паисий Хилендарски“- Банско се включва в инициативата на Министерство на образованието и науката- „Розите на България“. Инициативата е съвместна с българските общности зад граница, както и с участието на организации към, в които функционират български неделени училища в чужбина. Тя е посветена на 11 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий. Разкажете малко повече за значението на тази инициатива.

Невенка Бърдарева: За нас тази покана беше предизвикателство, защото за първи път ще участваме в такава инициатива на Министерство на образованието и науката. Всички колеги я приеха много радушно и разглеждането на самото писмо ни накара да се замислим за нашите деца, които трябва да останат в България. Всички бяхме единодушни и сложихме име на инициативата- „Хоро се вие, България сме ние“. Започна веднага подготовката за самия празник, който ще се проведе на 11 май. На централния площад в Банско ще се включат родители, учители и деца.

Фокус: Разкажете за случващото се преди самото събитие на 11 май.

Невенка Бърдарева: Щом получихме мелодията, на която ще се играе самото хоро- „Празнична сюита“, изпълнена от оркестъра за народна музика на Българското национално радио, хор на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ и хор „Космически гласове“, започна нашата подготовка. На всяко междучасие започнахме да играем хорото и постепенно започнаха да се включват деца от всички класове. В учебното заведение от един месец, на всяко второ междучасие, децата знаят, че започва да свири музика и ще играем хоро. Всички учители и деца са толкова въодушевени, че емоцията е невероятна и това може да се види и усети само на живо. Родителите са също започнати с тази инициатива и сме ги предупредили, че е желателно децата да бъдат с носия или елемент от носията. В самото училище тече инициатива за красотите на България, които са претворени през въображението на децата. Направени са много макети, които показват как искаме да изглежда нашата страна.

Фокус: Всички ли деца са облечени в носия и как възприемат носенето на носия?

Невенка Бърдарева: Те още от петък искат да дойдат с носиите, а в 11:00-11:30 часа ще тръгнем към площада, като предвиждаме пред паметника на Паисий Хилендарски да поднесем гирлянд от цялото училище. Децата с желание и настроение искат да се почувстват и да бъдат в нашата носия, а дори това не е невъзможно.

Фокус: От МОН казват, че с тази инициатива можем да покажем своя патриотичен дух и единствено по целия свят да предизвикаме все повече хора да мислят, да преживяват и да обичат България. Усеща ли се това в Банско, там има изключително много туристи и то от различни националности?

Невенка Бърдарева: Банско е уникално с много неща и една от тях е носиите. Те се предава от поколение на поколение, като всичко е запазено и съхранено. Нашите деца от малки при участия на тържества  са свикнали, знаят и с желание ги носят. Банско е известно с песните, така че всичко, което е тук е съхранено и ние искаме да го предадем.

Фокус: Смятате ли, че все по- тясно трябва фолклора да навлиза в българското образование, щом и малките деца се възприемат с  народна носия, звученето на българските песни и хората.

Невенка Бърдарева: Фолклорът все повече трябва да навлиза в наши живот, в нашата култура, защото той ни е запазил и ни пази през всичките години. От него научавам толкова много неща, че той живее сред нас и трябва така да бъде. Фолклорът е една жива книга, която са учили нашите родители и ние продължаваме да учим и трябва да пазим.

Лора КАЛЧЕВА