Невен Боянов, IT специалист: Измамите в онлайн търговията стават най-често в сайтове, които са на английски език

снимка: pixabay.com

В последните години онлайн пазаруването и търговията по интернет придобиват все по-големи мащаби както в световен, така и в национален план. Наред с това нараства и броят на измамите, които се правят. Хакерите стават все по-изобретателни и намират все повече и различни начини да навредят на клиентите. Как да се предпазим и кои са най-честите методи, които се използват при интернет измама? Отговорите на тези и  още интересни въпроси, прочетете в интервю на Радио „Фокус“ – Велико Търново с IT специалиста Невен Боянов.

 

Фокус: Г-н Боянов, от къде най-често пазаруват великотъновци – родни или чуждестранни сайтове и по-изгодна ли е онлайн търговията?

Невен Боянов: Със сигурност хората пазаруват онлайн много повече, в сравнение с предходните няколко години, но по мои наблюдения те го правят по-често от чуждестранни сайтове, защото те предлагат стоки на по-конкурентни цени. Но и у нас не липсват фирми, които предлагат стоките и услугите си онлайн, плащането става с карта или с разпространения у нас наложен платеж и те също имат своите клиенти.

Фокус: Къде е по-изгодно да пазаруваме?

Невен Боянов: Вижте, онлайн пазаруването наистина се оказва по-изгодно понякога, но в сайтовете, където се предлагат стоки от прекупвачи, това няма как да се случи. А иначе тези, които са производители на дадена стока или пък предлагат някаква конкретна услуга, могат да осигурят добри цени и лесни начини за пазаруване както у нас, така и в чужбина. Проблемът, може би, е , че не всички производители са достатъчно запознати или на „ти“ с технологиите, за да си направят сами онлайн магазин или да си осигурят онлайн присъствие. Те се обръщат към нас за консултации, които основно са свързани с това как да си направят по-добра реклама. Днес средствата за изработка на онлайн магазин не са никак сложни, но това не е достатъчно и точно заради това търговците ни търсят, за да си осигурят реклама.

Фокус: Препоръките към търговците са да правят по-активна реклама, а какво ще посъветвате потребителите?

Невен Боянов:  Измамите наистина са една доста болезнена тема. Първо, да поговорим за наложения платеж. Той, не че е лош, но силно ограничава самият процес за купуване на дадена стока, поради причината, че всъщност търговците търпят големи загуби заради него. Това се случва, защото те често изпращат дадена стока и докато тя пристигне, клиентът се е отказал и не плаща  за нея. Хубаво е, когато човек си хареса нещо, да плати веднага за него с карта и след това то да му бъде изпратено. Проблемът тук, както читателите могат да се досетят, идва от множеството възможни измами. На съвсем технически незапознатите хора няма как да се помогне, те просто трябва да потърсят мнението на някой, който разбира малко повече. А, тези, които сме малко по-запознати трябва да внимаваме за няколко неща. Първо, уеб сайтът, от който търгуваме да бъде сигурен – да има дигитален сертификат. Това може да се разбере още при първото посещение – поглежда се полето на браузъра, горе в ляво, където трябва да има специален символ. Ако няма такъв, е по-добре потребителите да не пазаруват от него. Това е минималното, за което трябва да следим. Ако сайтът не е сигурен, хората, които го поддържат могат да вземат данните ни от кредитната или дебитната карта, с която плащаме и след това да се възползват от тях. Ние по никакъв начин няма как да разберем, че това се случило. Второто е самото плащане, което трябва да премине през институция или фирма, на които може да се има доверие. Уеб сайт – български или чуждестранен, в който самото плащане преминава през самият сайт, тоест последната стъпка, при която се въвеждат данните не ни прехвърля към друга платформа, не е надежден. Много подобни сайтове предлагат евтини стоки, с безплатна доставка, а единствената причина е, че набират финансови данни за потребителите. Това е и основната цел на тези „търговци“ – извършването на измама.

Фокус: Чести ли са случаите на подобни измами, имате ли някакви данни за това?

Невен Боянов:  Аз лично нямам статистика, но от оплакванията, които достигат до мен, мога да обобщя, че измами има. Искам да подчертая и, че събирането на данни за тях се затруднява и допълнителни, защото много често самите клиенти, които са „опарени“ не разбират, че са им откраднати пари. Това е така, защото много малък процент от тези измамници отиват и източват цялата карта. По-голямата част от тях теглят по малко пари, но многократно.

Фокус: Дали може да се обобщи къде стават повече измами – в български или в чуждестранни сайтове?

Невен Боянов:  По никакъв начин няма как да определим националността на един сайт. Езикът, на който е написан, не ни подсказва нищо. Един сайт се определя по следните три неща, които няма как да се установят. На първо място е домейнът, който може да е купен от друг сайт за регистрирани домейни. Второто е хостингът, като хакерите използват предимно такива, които се намира в юрисдикции, които няма как да бъдат проследени. Тоест в някаква офшорна зона. Третото е езикът, на който е написан сайтът. Той най-често е английски, за да могат потребителите да не се усъмнят по никакъв начин в истинността му.  На български има много по-малко сайтове, в интерес на истината, защото ние сме много малък пазар. Българите, които пазаруват онлайн са едва няколко милиона и инвестицията, така да се каже, „не си струва“. Така, че можем да обобщим, че сайтовете на измамниците са основно на английски.

Фокус: Вие споменахте, че наложеният платеж е по-ненадежден за търговците, но не е ли той най-добрият вариант за потребителите?

Невен Боянов:  Да, безспорно е така, защото в повече случаи има опция за преглед на стоката, което гарантира, че получаваме това, което искаме. Пък и все пак търговците искат да разширят пазарите, на които продават, а с наложен платеж това няма как да се случи. Казах го от тази гледна точка.

Фокус: За да се случи това, те трябва да работят предимно с потребители, които плащат онлайн?

Невен Боянов:  Точно така. Най-голямото предимство на онлайн търговията и плащането с карта е, че търговецът може да се възползва от първоначалния импулс на потребителите, че искат нещо.

Луиза ТРАНЧЕВА