Негово светейшество Българският патриарх ще оглави празничната света Литургия за храмовия празник на Троянската света обител „Успение на Пресвета Богородица“

Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави празничната света Литургия за храмовия празник на Троянската ставропигиална света обител „Успение на Пресвета Богородица“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Поводът е, че на 15 август всяка година Православната църква прославя Успението (блаженото заспиване) на Пресвета Богородица. Във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична света Литургия.

Патриаршеската света Литургия за храмовия празник на Троянската ставропигиална света обител „Успение на Пресвета Богородица“ ще оглави Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Манастирът е свързан тясно с целия духовен път на Светейшия ни Патриарх. От това свещено място поел монашеския път под духовното наставничество на блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх Максим – намерил вечния си покой в светата обител и под покрава на чудотворната икона на св. Богородица Троеручица – небесна покровителка и на двамата ни патриарси.
Богослужебната програма в чест на най-големия Богородичен празник започва днес от 18.00 часа с Празнично вечерно богослужение с чина на Опелото на Пресвета Богородица;
На 15 август 2019 г. празничният ден ще започне в 07.00 часа с Празнична полунощница и Игуменска лития. От 08.00 часа е начало на Утреня. От 09.00 часа ще започне тържествена света Литургия, оглавена от Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит. Очаква се той да бъде в съслужение с Техни преосвещенства Велички епископ Сионий – игумен на светата обител и Белоградчишки епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит, други висши духовници, клирици от епархията и страната.
От 11.00 часа ще започне традиционната Лития с чудотворната икона Пресвета Богородица „Троеручица” от храма до мястото на първото чудо извършено от иконата.
В 18.00 часа е началото на Празнична вечерня с акатист на Успение Богородично.
На 16 август 2019 г. празничните богослужения продължават в 17.00 часа с Вечерня. От 18.00 часа ще бъде отслужена Ктиторска панихида (молитвено възпоменание за всички представили се в Христа игумени, братя и дарители на светата обител).
Никола ПЕТКОВ