Недка Лапчева, село Българи: Символиката на нестинарското хоро е в това, че когато всички хора са заедно и силно хванати за ръце са много по-силни в своята скръб и много по-щастливи в споделената си радост

Във връзка с нестинарския обичай, който се извършва в село Българи, община Царево Радио „Фокус“ – Бургас разговаря с Недка Лапчева, кметски наместник на селото.

Фокус: Г-жо Лапчева, село Българи има много интересна история и е успяло да съхрани традициите си през годините. Разкажете ни малко повече за него.

Недка Лапчева: То датира още от 1454 година. За доказателство ни служат регистрите на турската кааза, че населението на село Българи е един от най-редовните данъкоплатци. Селото е известно най-вече с ритуала по поклонението пред свети Константин на 3 юни и на 4 юни пред света Елена. По заръка на старите нестинари от дълги години назад, датата никога не се сменя.

 Фокус: Какво е характерно за този ритуал?

Недка Лапчева: Много е важно да се извърши и поклонение към иконите на светците Константин и Елена.

Рано сутринта епитрупа или лице, което е избрано от нестинарската общност ,води по точен канон осветяването на иконите и следи ритуалът да бъде точно изпълнен. Този човек още рано сутринта бие камбаната и известява за настъпващия празник, а след това в църквата започва една празнична литургия.

След това идват 3 млади момчета, ненавършили 17-годишна възраст и изнасят иконите на отсрещната страна на площада, наричаме го още хорището, в параклиса или както му казват местните хора – конака. Там става едно от най-важните събитие – „обличането“ на иконите. После шествието продължава към аязмата, където се извършва водосвет или измиване на иконите.

През цялото време този ритуал е съпътстван с тъпан и гайда. Няма други музикални инструменти в ритуала, а мелодиите са три – една за изнасянето, друга – за обличането на иконите и третата мелодия е за самото нестинарско хоро.

Фокус: Какво представлява това „обличане на иконите и защо се прави?

Недка Лапчева: Обличат се, защото се изнасят от църквата и защото ще бъдат носени от хора. Освен това, за да няма пряк допир ореолът на светците с живата човешка сила. През цялото време се спазва това поверие, за да се опази чистотата на двамата равноапостоли Константин и Елена.

Фокус: Как ще продължи празника?

В 15. 30 часа нестинарската общност пали големия нестинарски огън, който трябва да бъде само от дъбови дървета, които да са най-малко 5 куб. м и се играе нестинарското хоро.

Символът на нестинарското хоро е това, че когато всички хора са заедно и силно хванати за ръце са много по-силни в своята скръб и много по-щастливи в споделената си радост.

Така още от древността се е запазил този обичай при нас, макат да е преминал през доста препядствия и много политически времена.

Фокус: Колко души има в селото и имате ли много гости на празника?

Недка Лапчева: В момента населението е около 50 човека, тъй като вече нямаме училище, но младите не си оставят имотите и често се завръщат тук. А за празника идват толкова много хора, че не мога да ги изброя.

Веселина НИКОЛОВА