Недко Еленски, археолог: 11 хиляди лева са отпуснати за разкопки край лясковското село Джулюница, дейностите стартират днес

11 хиляди лева са отпуснати за разкопки край лясковското село Джулюница, дейностите стартират днес. Средствата са отпуснати от бюджета на Министерство на културата. Дейностите ще продължат около 44-45 дни. Повече за това какво очакват да открият археолозите, прочетете в интервюто на Радио „Фокус“- Велико Търново с ръководителя на екипа, който води проучванията, археологът Недко Еленски.

 

Фокус: Г-н Еленски, да започнем с това кога ще стартират разкопките край село Джулюница през настоящата година , колко ще продължат и върху какво ще се фокусирате? От къде идва финансирането?

Недко Еленски: Разкопките започват на 25-ти септември. Ще продължат около 44-45 дни, в зависимост от ситуацията на терена, какво ще се наложи. Ние по принцип провеждаме такава кампания, с дължина около месец и половина. Финансирането е по проект от Министерството на културата, за който кандидатстваме ежегодно и е в рамките на 11 хиляди лева. В проучванията, всяка година в общи линии, екипът ми е съставен от студенти и докторанти от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Те почти винаги са едни същи хора. Освен това вземам и двама работника от село Джулюница, които помагат за по-неспециализираната работа. Теренът, който проучвам в момента, е разположен в централната част на селището, което е датирано от ранния Неолит. Площта, която проучвам е започната през 2012 година и в момента сме достигнали именно тези пластове – от най-ранния Неолит. Така, че през настоящата година очакваме да започнем същинската част, така да се каже най-интересната за мен. Най-ранния балкански Неолит, по който ще работим, се датира 6100 – 6200 години Пр. Хр. Това е най-ранната фаза на селището. Не мога да кажа предварително, с точност и сигурност, какво мога да очаквам  от тази площ, но от някои нарушения от  по-късните периоди, които достигат до стабилната основа, предполагам, че най-вероятно ще попаднем на вкопано жилище, от този най-ранен период. Надявам се наблюденията ми да са правилни. За сега не мога да кажа нещо по-конкретно, тъй като при нас винаги се получават изненади.

Фокус:  Какви изненади?

Недко Еленски: Например, миналата година за пръв път успяхме да проучим такава част от селището, където има едно много специализирано място – от финала на ранния Неолит. Става въпрос за място, където се е приготвяла храната за жителите на селището. Там има пещи и смесители, с ями, в които са били изхвърляни останките от храната. Можем да приемем това място и като ритуално, защото обикновено цялото селище се е събирало заедно там е ставало храненето. Правили са се и съответните обреди, в които хората са вярвали.

Фокус:  Споменахте, че ще се концентрирате върху централната част на терена. Това означава ли , че крайните вече са проучени?

Недко Еленски: Не. Ние говорим за площ от около 300 кв. метра, тъй като разкопките на Джулюница винаги са много ограничено пространство. Като правим сондажи, ние  се стремим да обхванем цялата площ на селището, но искам да подчертая, че това са малки сондажи, които засичат напластявания, които се развиват в тази огромна тераса. Като цяло, мога да кажа, че максималната проучена площ от това селище е около 500-550 кв. метра. Това няма дори един декар, а цялата площ на селището е около 100 декара, така, че можете да си представите, че ние не сме проучили дори една стотна от мащабите на селището.

Фокус:  Има ли нещо характерно за сградите и жилищата в това толкова голямо селище?

Недко Еленски: Да, в периода, в който са строени, жилищата, самите сгради, не са били плътно една до друга, а са били на известно разстояние. Характерно за този тип селища е, че те са с хоризонтална стратиграфия, което ще рече, че преместването не се развива във вертикала, а  в хоризонтала. Тоест бъдещата къща, която може да е построена 20 години по-късно от първата на дадена улица, е  направена на 50-60 метра от нея. Затова казвам, че при този тип стратиграфия нещата са много различни и картината винаги рязко се променя, като минеш в страни.

Фокус:  Дали това е най-голямото селище във Великотърновски регион, имате ли подобна информация?

Недко Еленски: Специално за нашия регион, в басейна на река Янтра, има проучвани няколко селища. Едното е в района на Копривец,  другото в Орловец, както и това около Беляковец, което е проучвано през 1995-1996-та година. Но в тези места са правени много малки сондажи – на площ от 60-70 кв. метра. Освен това датите, с които разполагаме на Джулюница, са малко по-ранни, в сравнение с двете селища, които споменах. Така, че да, от трите селища, които са проучвани в региона, Джулюница като площ и като материална култура е много по-богато и централно селище.

Луиза ТРАНЧЕВА