Недялка Златарева, майка на близнаци с ДЦП: Надявам се „Българската Коледа“ да подкрепи още много деца и семейства в нужда така, както подкрепи нас

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Пловдив. Надявам се „Българската Коледа“  да подкрепи още много деца и семейства в нужда така, както подкрепи нас. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Недялка Златарева от Пловдив, която е майка на 2 деца – близнаци с детска церебрална парализа. „Българската Коледа“ е подпомогнала семейството и със сумата от 1000 лв. за рехабилитация на едно от децата й – 3-годишният Александър, който не може да ходи самостоятелно. „Необходима му е ежедневна рехабилитация. Към момента само и единствено тя ни помага, нямаме нужда от логопеди или други специалисти. Рехабилитацията е нещото, което изисква много голям разход. Повечето от необходимите профилактични прегледи ги минаваме по Здравна каса и не изискват толкова много средства. Рехабилитацията ни струва по 30 лв. на ден. Средствата от „Българската Коледа“ са недостатъчни, но са огромна подкрепа“, каза Златарева.

Тя сподели, че благодарение на „Българската Коледа“ и рехабилитацията се забелязва подобрение в състоянието на 3-годишния Александър. „При нас напредъкът е голям .Сега започваме да се учим да стоим изправени. В сравнение с преди, напредъкът е доста голям. Благодаря на Бога, че детето е с ума си, разбира за какво му се говори, осъзнава нещата, макар и по-бавно да се случват. Това е голям плюс, че разбира какво му се казва и че се стреми да го направи“, коментира Златарева.

Тя разказа, че един от основните проблеми, с които се сблъсква в ежедневието, грижейки се за децата си, е недостъпната среда. „Доволна съм, че има осигурен транспорт от община Пловдив за такива деца. Но проблем се оказа, че рехабилитационният център, който посещаваме, фалира. Ако до 10 януари не изразходваме средствата, които сме превели авансово за рехабилитации в центъра, те няма да ни бъдат възстановени. Това е един вид злоупотреба с тези средства, които са ни дадени от хора в страната за нашите деца. Ние ги превеждаме на рехабилитатори за рехабилитация, а се оказва, че те ще ни бъдат откраднати. В моя случай ще се случи така, че на 100 % ще използваме средствата, но има родители, при които ще останат неизползвани суми“, посочи Златарева. Тя допълни, че отношението на хората като цяло, както и това в отделните институции, са също част от ежедневните предизвикателства и проблеми, с които семейството се сблъсква.

Недялка Златарева призова хората, които имат нужда, да се възползват от подкрепата на инициативата „Българската Коледа“.

Тони МИХАЙЛОВ