Недялко Славов: Изразил съм писмено своето становище до министър-председателя Бойко Борисов за пътя Загражден – Белица

Недялко Славов – областен управител на Смолянска област, в интервю за Радио „Фокус” – Смолян.

 „Фокус”: Г-н Славов, жителите на Загражден зaплaшвaт c блoĸaдa нa пътя Cмoлян-Πлoвдив нa 4 юни,  заради недовършения път Зaгpaждeн – Бeлицa. Има ли начин тази година да се довърши този път и каква сума е необходима за ремонта му?

Недялко Славов: Запознат съм с желанието на жителите на Община Баните и по-конкретно жителите на Загражден най-накрая тази пътна връзка от Загражден до Белица, община Лъки, да бъде реализирана и считам тяхното искане за основателно, тъй като през годините българската държава е инвестирала доста средства в тази пътна отсечка и сега остава съвсем малък участък, за съжаление през най-трудния терен от трасето, която трябва да бъде реализирана. Уведомен съм още миналата седмица от кмета на Община Баните за стартиралата подписка и гражданска инициатива, в това число и за протестни действия, които включват блокада на главния път Пловдив – Смолян при разклона за Лъки, на Юговското ханче и съответно съм изразил писмено своето становище до министър-председателя г-н Борисов, до министъра на Регионалното развитие г-н Нанков, до председателя на Агенция „Пътна инфраструктура” г-н Атанасов и до областния управител на Пловдив, че считам целесъобразно в инвестиционната програма на Пътната агенция за тази година да бъдат предвидени средства за завършването на тази пътна отсечка. През миналата седмица бе осъществен оглед на място от представители на Пътната агенция. В момента се изготвят необходимите технически експертизи и преценка дали е необходимо доработване на техническите проекти, едва тогава ще имам категорично становище дали е възможно през тази година да бъде завършена тази пътна връзка, тъй като има опасение, че са необходими изграждането на нови подпорни стени на свлачища, но в крайна сметка чакаме заключението от специалистите. Що се касае моите действия, аз ще настоявам тази пътна връзка да бъде завършена възможно най-скоро, тъй като съвсем оправдано е и нетърпението, и желанието на населението от тези две населени места.

„Фокус”: Какви ремонти на пътища в областта ще се извършват през този строителен сезон?

Недялко Славов: Аз се радвам, че през тези две седмици, откакто встъпих в длъжност вече ускоряваме темповете на работа. Има определен изпълнител за пътя Средногорци – Рудозем. След проведена обществена поръчка очакваме да изтече срокът на обжалване и се надявам, че можем да започнем с ремонта на този път, който е последният участък към бъдещия граничен пункт Рудозем най-накрая да завършим цялата ос Пловдив – Смолян – Рудозем. Вероятно знаете, че през изминалата седмица бе обявена обществена поръчка за избор на строител на един от големите Лотове по Програма „Регионално развитие” и за наша радост това на територията на Смолянска област  е пътят Смолян – Девин – Михалково – Кричим. Обявени са две позиции за избор на строител на този път. От Михалково до границата с Пловдивска област и след това от границата между двете области до Кричим. По този начин разчитаме втората главна успоредна артерия на главния път Пловдив – Смолян да бъде рехабилитирана и аз се надявам, че бързо ще приключи обществената поръчка и ще стартира изпълнението и на тези важни участъци от пътната мрежа в областта.

„Фокус”: Да засегнем и още един въпрос, който нашумя през последната седмица и е особено актуален в нашия регион, тъй като касае собственици на имоти край плажовете в Миродато, за които гръцки медии съобщават, че направените къщички там са незаконни, собствениците от региона запознаха ли ви вече със ситуацията и какво ще последва оттук нататък?

Недялко Славов: При мен е постъпила жалба от група собственици на такива имоти в съседна Гърция, в която се твърди, че срещу собствениците има определена кампания в местните медии и за съжаление не се съдържат никакви по-конкретни факти, които да подкрепят действия на гръцките власти, които са нередни или незаконосъобразни, но тъй като тук става въпрос за действия между две държави и аз съм сигнализирал Министерството на външните работи на Република България да се предприемат съответните стъпки по дипломатически ред.

Даниела БОЙКОВА