Недялко Славов, областен управител: На територията на област Смолян няма регистрирани огнища на Африканска чума по свинете

Снимка: Радио "Фокус"

От миналата седмица област Смолян е в повишена епизоотична обстановка, но към момента на територията на областта няма регистрирани огнища на вируса на Африканска чума по свинете. Това заяви пред журналисти областният управител на Смолян Недялко Славов след проведеното заседание на постоянната областна епизоотична комисия, в присъствието на директорът на Областна дирекция по безопасност на храните – Смолян, д-р Сава Бозуков и директорът на Регионална дирекция по горите – Смолян инж. Венцислав Фурлански, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. „Притеснени сме, че в съседната област – Пловдив, в ловно стопанство вирусът е установен при дива свиня и това значително повишава риска за разпространение на заразата в област Смолян. Подробни са указанията от страна на централния епизоотичен щаб, като към областните управители, така и към ОДБХ, ИАГ и горските предприятия. Днешното заседание беше в разширен състав, тъй като бяха поканени представители на всички ловни сдружения в областта и общините и разчитаме в добро взаимодействие да приведем мерките бързо и качествено към изпълнение, за да се противопоставим на разпространението на вируса“, поясни Славов.

Той подчерта, че е даден срок до 2 август за умъртвяване на всички прасета за лични нужди, независимо дали са регистрирани, или не. „В областта няма нито един регистриран животновъден обект за отглеждане на прасета. По информация на общините, в областта има около 400 прасета, отглеждани за лични нужди – основно в общините Неделино, Златоград и Смолян. Има общини, в чиито територии няма нито едно прасе за домашно отглеждане, като Борино, Доспат, Мадан, Рудозем и Чепеларе. Даден е срок на стопаните доброволно да умъртвят животните и да ги консумират чрез термична обработка, тъй като това е единствената гаранция за унищожаването на вируса. От понеделник ще започнат проверки дали е изпълнено изискването. Засилен е контрола на ГКПП „Златоград“, където  на вход се проверяват автомобилите и се унищожават всички продукти от свинско месо“, поясни областният управител.

Предизвикателството е опазване популацията на дивя свиня и предотвратяването на възможността на разпространение на вируса чрез нея, отбеляза Славов. Той благодари на ловците, че активно се включват чрез индивидуален лов на дива свиня и допълни, че  Министерството е предвидило и целеви награди за отстрел на дива свиня и докладване за намерен труп. „Вирусът има инкубационен период и във фуражите, затова е препоръчително да се използват фуражи, които са престояли поне 60 дни, тъй като след това в тях е сигурно, че няма вирус на африканска чума. Всяка седмица ще получаваме справка да отстреляните животни, уточнен е ред за проби на африканска чума и трихинелоза на всяко едно отстреляно животно в акредитираните лаборатории на БАБХ. Местата на загробваме, които общините задължително трябва да определят, подлежат на съгласувате със съответните държавни институции и най-вече с РИОСВ и Басейнова дирекция, тъй като стриктно с следи те да не са във вододайни зони“, посочи Славов. Той уточни, че има издадени указания към кметовете на общини и АПИ за контрол върху отпадъците на местата за отдих и паркинги за обществено ползване. Изпълняват се указанията във взаимодействие с пътно-поддържащото дружество. Недялко Славов посочи, че институциите са внимателни и при масовите събития като събора на Рожен, гайдарското надсвирване в Гела и други подобни събития, които са доста през месец август в цялата област. „Изрично се предупреждават организаторите за ежедневно почистване на зоните на събитията и се осъществява стриктен контрол за извозване на отпадъците в определените за това места“, допълни Славов.

Той уточни, че ежеседмично ще провежда заседание постоянната епизоотична комисия в Смолян, следващото е в четвъртък, 8 август от 14:00 часа и на него отново ще присъстват представители на ловни сдружения и на общините.

Нели ГЕРГЬОВСКА