Недялко Славов, областен управител на Смолян: Всички дейности в горите в областта, включително и дърводобива са разрешени

Снимка: Радио "Фокус" - Смолян

С нова заповед на министъра на земеделието, горите и храните Десислава Танева значително се намаляват рестрикциите за африканска чума по свинете, защото сроковете наполовина и стеснява зоните, в които се прилагат строги мерки за биосигурност. Това каза по време на заседанието на постоянната областна епиозотична комисия в Смолян областният управител на Смолян Недялко Славов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. „Всички дейности в горите, в това число и дърводобива, тъй като вече сме извън 30-дневния срок от откриването на огнището, са абсолютно разрешени. Разговаряхме с представители на Борино и Чепеларе, които казват, че населението там вече нормално се снабдява с дърва за огрев за зимата, в другите общини в областта също нямат проблем от тази гледна точки. Трудното премина, но оставаме внимателни по отношение на започващия ловен сезон, тъй като той вероятно ще ни накара да бъдем внимателни евентуално за нови огнища на африканска чума по свенете“, поясни Славов. Той подчерта, че институциите остават в повишена епизоотична  обстановка. „Ситуацията вече е доста по-спокойна. Ангажимент на институциите е съобразно компетенциите да спазват и прилагат мерките за биосигурност и да прилагат контрол“, обясни Славов.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Сава Бозуков заяви, че няма нови случаи на болестта на територията на област Смолян. Той допълни, че ловците трябва да знаят, че със заповед на изпълнителния директор на БАБХ, таксата за изследване на трихинеолоза е намалена на 5 лв. без ДДС.

Инж. Венцислав Фурлански – директор на Регионална дирекция по горите – Смолян обясни и промените в новата заповед на министър Танева, която касае промяна в мерките за биосугирност и сроковете, в които те се прилагат. По думите му, с новата заповед са отменени предшестващите заповеди, на база на които са били наложени ограничения. „С новата се утвърждават указания, които регламентират дейностите и ограниченията, които трябва да бъдат наложени в подзоните А, Б и В. Определено е какви дейности не могат да се осъществяват в подзоните“, поясни инж. Фурлански. Той добави, че за целта е издал заповед, с която е отменил всички досегашни свои заповеди, с които са били наложени ограничения в петте зони, в които са открити случаи на АЧС в област Смолян. Директорът на РДГ – Смолян подчерта, че ще продължат контролните дейности от страна на РДГ и горските стопанства. „В тези зони ще бъдат изпълнени всички мерки, които са предвидени съгласно новите указания като това ще продължи докато е необходимо. Дори и в допълнение на тези указания при необходимост и по преценка на ръководството ще бъдат осигурявани служители през целия ловен сезон, за да се спазват мерките за биосигурност“, уточни още инж. Фурлански.

Нели ГЕРГЬОВСКА