Нела Рачевиц, зам.-кмет : ЮНЕСКО избра Габрово за творчески град на занаятите и фолклорното изкуство

Габрово е избран от Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) за творчески град на занаятите и фолклорното изкуство. 64 нови града от 44 държави са определени да влязат в мрежата от генералния директор на организацията Ирина Бокова.Какво означава това признание за града ни разказва в интервю за Радио „Фокус“ – Велико Търново Нела Рачевиц, зам.-кмет на община Габрово.

 

Фокус: Г-жо Рачевиц, както означава това признание за Габрово и какви „дивиденти“ ще донесе то на града?

Нела Рачевиц: Това е признание за действителността в нашия град, която е свързана с опазване и популяризиране на едни традиционни умения, занаяти и изкуства. Нещо, което е характерно за града и през 19-ти, и през 20-ти век. Мисля, че ние по един достоен начин го популяризираме и развиваме в момента. Това е признанието. Но всъщност най-интересното и най-ценното е, че показвайки капацитетът си и ресурсите си в тази област, ние ставаме част от една мрежа, в която към момента има 180 града. Разбирам и, че всяка следваща година този брой се увеличава. Всъщност мощта на тази мрежа от градове, които са поставили творчеството в основната на политиките за успешно развитие на даденото населено място, опитът , практиката, възможността да се обменят и заедно да се водят  процеси, да разработват общи продукти, това е изключително важно. Защото колкото да сме знаещи и можещи в нашия град, знанието и мощта, философията и познанието на целия свят на тези 180 града от почти всички континенти е много повече. Ние вярваме, че имаме какво да дадем на мрежата, но сме убедени и, че ще получим много.

Фокус: Габрово първият български град, който е удостоен с такъв приз ли е ?

Нела Рачевиц: Не. През 2014 година София кандидатства и беше удостоена с титлата Град на киното. Мрежата от творчески градове предлага на населените места да изберат и да докажат своите уникални дадености в седем творчески области.Освен Занаяти и народно изкуство, където Габрово беше призиран, другите области са Дизайн,Филми, Астрономия, Литература, Медийни изкуства и Музика. София е първата, Габрово е вторият български град.

Фокус: Вие споменахте мрежа от градове, с които ще си сътрудничите, има ли яснота вече за някакви предстоящи събития, например? Има ли стратегия или план за действие в тази насока?

Нела Рачевиц: Да. Всъщност самият формуляр за кандидатстване включваше в себе си 4-годишен план за действие. Ние сме посочили как ще развиваме събитията и процесите в града и разбира се сме включили нови такива. А до колко и как ще допълним тези събития с международно участие ще се решава от тук нататък. Но мисля, че именно това е смисълът на тази мрежа – не всеки сам да прави нещо и да го разказва на другите, а да го правят заедно. Тоест сега, знаейки кои са другите градове, призирани в тази област, ние ще започнем една партньорска комуникация с тях. Едва ли с всички 180, но ще си изберем няколко, които са най-подходящи за нас и , с които ще можем да си партнираме.

Фокус: Кандидатурата само на Общината ли беше или се включиха и други културни институции и как изобщо определяте сътрудничеството си с тях на местно ниво?

Нела Рачевиц:  Самият процес на създаване на апликационната форма беше изключително общностен и партньорски. Общината попълваше формуляра, но какво и къде ще се напише – инициативите и техните продължения бяха от много наши партньори. Визирам ЕМО „Етър“ , Дома на хумора и сатирата, читалищата, неправителствено организации, които са в културната сфера. Те всички участваха в етапа на избор какво и как да предложим като достойнства, политика и действия от тук нататък. Този процес, който беше изключително интензивен, но много отразяващ разнообразието на актьори в Габрово, по отношение на културата и творчеството, ни дава увереността, че тъй като те са участвали в изработването на проекта, ще продължат да работят активно за реализирането на идеите си. Има си и екип, който ще ръководи изпълнението на плана. Той е примерен и съставът му ще се променя и допълва, ако се наложи. Там има представители на читалища, на занаятчиите, директори на културни институции, представители на НПО и само двама представители на Общината. Ръководството на плана няма да е в ръцете само на администрацията.

Фокус: Има ли някакви събития , които ще се случат до края на настоящата година?

Нела Рачевиц: До края на годината – не, защото говорим за мащабни събития. Това, което ни предстои, е включено в Календара на Общината и е съобразено с бюджета. Но, онова, което ще започнем да обмисляме и формираме са различни програми и събития, свързани с включването на местните хора в организацията. Тук мога да дам пример с нашата програма „Аз обичам карнавала“. Тя е свързана с ангажирането на младежите и децата в създаването на карнавалните костюми и макети. Това е нещо, което вече се случва, но ние трябва да го развием в партньорство с Дома на хумора и сатирата. Тук могат да се споменат и специално – образователните програми на Етъра, нещо, което отново правим, но трябва да развиваме. Има и много други подобни идеи, които посочихме и сега тепърва ще развиваме. Всичко това  не е насочено само към деца и младите хора, но искаме да разширим участието на гражданите в създаването на творчески продукти.

Фокус: Има ли осигурено някакво финансиране за реализацията на тези проекти?

Нела Рачевиц: Да, разбира се. Организацията ЮНЕСКО не е тази, която осигурява финансиране, тя осигурява публичност и платформата. Ние ще финансираме проектите частично от бюджета на Общината. Освен това всеки от нашите партньори, чрез неговите възможности и средства, ще подпомага процесът. Така парите няма да дойдат от един човек или една организация, защото това е общностен проект, който ще се финансира от всички.

Луиза ТРАНЧЕВА