Нелина Църова, Община Велико Търново: Изграждането на покрита сцена на Летния театър в града ще ни позволи да разработим културна програма „Летен театър“

Продължават да постъпват дарения за каузата, обявена по време на Коледния благотворителен бал на кмета на старата столица Даниел Панов. До момента са събрани над 45 хиляди лева. Те ще бъдат вложени в изграждане на покрита сцена на Летния театър в града. Повече за благотворителната инициатива разказа в предаването „Царевград Търнов – славата и величието на България“ на Радио „Фокус“ Нелина Църова, директор Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в Общината. Прочетете пълния текст на интервюто.

Фокус: Как премина Коледният благотворителен бал на кмета на Велико Търново Даниел Панов? Кой се включи в него, имаше ли успех събитието и ще успеете ли да осъществите каузата, за която събирахте средства?

Нелина Църова: Коледният благотворителен бал на кмета на Община Велико Търново и местните представителства на service клубовете – това са Зонта, Лайънс, Ротари клуб, „Св. Патриарх Евтимий“ също е организатор, както и Регионалното представителство на Камарата на строителите в България, събира ежегодно наистина много хора и съмишленици. Всички те са съпричастни с каузата за благотворителност. През тази година каузата, която предложихме, беше изграждане на покрита сцена на Летния театър в парк „Марно поле“. Представихме един идеен проект. Разбира се, това няма да е трайната сцена, която е проектирана оригинално за реконструкцията на Летния театър. Това е едно съоръжение с по-временен характер, което, обаче ще позволи сцената да добие по-завършен вид и да бъде максимално удобна за експлоатация. Не е тайна, че великотърновци тази година се разминаха с много интересни концерти точно, защото сцената на летния театър не отговаря на необходимостите за една качествена продукция. Изключително съм щастлива да съобщя, че бяха събрани 45 хиляди лева за тази кауза. Продължават да постъпват дарения. Искам да подчертая и, че Летният театър е нещо, което ползват всички граждани и гости на Велико Търново – от най-малките до най-заклетите меломани. Сцената има опция да се превърне и в лятно кино – нещо, което ние много отдавна искаме да се случи в нашия град. И вероятно това е причината да се съберат толкова много средства. Проектът се работи и за следващия сезон ние, Велико Търново, ще разполага освен с най-красивия и с един от най-функционалните летни театри в страната.

Фокус: Това вероятно ще спомогне и за обогатяване на културната програма на Общината?

Нелина Църова: Да, точно така. Част от събитията се отлагат заради лошо време, а други поради това, че сцената не се използва пълноценно. Тя е с размери 12 на 18 метра, но предвид това, че сега тя е една гола бетонна площадка, който и да дойде да прави продукция, построява един малък подиум – максимум 8 на 10 метра върху нея. Няма покрив. Така, че самата сцена ще бъде завършена и вече ще предлага условия всеки, който пожелае да може да се изяви. А желаещите да гостуват във Велико Търново никак не са малко – за концерти, и за театрални спектакли. Очакваме едно прекрасно лято, в което се надяваме Дирекция „Култура“ да има възможност да изработи и програма „Летен театър“.

Фокус: Нека кажем и няколко думи за историята на тази забележителност – кога е построена, кои са знаковите събития, случили се на нея?

 

Нелина Църова: Летният театър е на 31 години, тогава е построен – преди 31 години. Оригиналният проект е на архитект Живко Драгомиров. Трябвало е да бъде едно много масивно, много сериозно съоръжение, с възможности за покрив над седящите места, не само на сцената. За съжаление още тогава не е реализиран този проект. Реализиран е във варианта покрита сцена, гардеробни, гримьорни и открити седалки. Ползван е и като лятно кино през годините. Има знакови концерти там – и на Робертино Лорети  преди години, и на Щурците. На тази сцена се е случвал и театралният фестивал „Поглед към вековете“, тук е играл и легендата на българския театър Константин Кисимов. Последното събитие, което се е случило на старата сцена, е било през 1991 година – предизборен концерт. След това вече започват реституционни претенции, всякакви други. Всички великотърновци си спомнят, че до 2012 година Летният театър беше една руина, една рана в сърцето на старата столица.  Изредиха се много проекти. Трябваше да има Младежки център, Културен център, направиха се две първи копки. Една оперна певица щеше да го възстановява и да прави оперен театър. Нищо от тези неща не се случи. Вече по инициатива на настоящия кмет Даниел Панов, в началото на първия му управленски мандат, със съдействието на спонсори, бяха изградени седалките за зрителите. Беше направена и сцената, която имаме към момента. Съществува, разбира се, и един прекрасен проект за завършване на цялото съоръжение на арх. Матей Савов.  Но към настоящия момент Общината не разполага с достатъчно средства, за да го реализира. Така, че правим едно временно съоръжение, а в същото време не спираме да търсим възможности за европейско или за друго финансиране – да бъде завършено цялото съоръжение в пълния си блясък. Община Велико Търново ще се включи с недостигащия финансов ресурс за временната сцена. Събрани са 2/3 от сумата, така, че през 2019 година ще имаме наистина програма „Летен театър“.

Луиза ТРАНЧЕВА