Нели Великова, кмет на Овча могила: Над 350 участници се включиха в VII-я Национален фестивал на детски и младежки фолклор в селото

В централната част на хълмистата Дунавска равнина, в южната част на Свищовска община, на 78 метра надморска височина е разположено село Овча могила. На два километра южно от селото минава главен път, който свързва градовете Русе, Плевен и София. Най-близките градове са Свищов, Левски и Павликени. В селото живеят около 2000 жители. Какво важно се случва в селото? Как премина фолклорния фестивал, на който бяха домакини? На тези и още въпрос, в интервю за Радио „Фокус“-Велико Търново ни отговори кметът на Овча могила Нели Великова.

 

Фокус: Г-жо Великова, VII Национален фестивал на детски и младежки фолклор се проведе в село Овча могила. Как премина той?

Нели Великова: Фестивалът бе открит на 13 май в 9.30 часа. Имаше изпълнители от областите Ловеч, Велико Търново, Русе, Разград и Плевен. Над 350 участника се състезаваха в две възрастови групи – до 14 години и от 14 до 18 години. Оценявахме танцово и певческо изкуство, обичаи и индивидуални изпълнения. Председател на журито беше фолклористът доц. д-р Веселка Тончева, а членове -специалистът по танци гл.ас. Евгения Грънчарова и специалистът по музика Борислав Димитров.

Фокус: Кога приключи фестивалът и кога беше награждаването?

Нели Великова: Фестивалът приключи към 17.00 часа, тогава беше и награждаването. Присъдени са награди за двете възрастови групи за всички жанрове. Имаше Награда на кмета на Овча могила, Награда на кмета на Община Свищов, Награда за цялостно представяне, Лауреат на фестивала и Награда за най-малък участник. Имахме двама най-малки участници, които са на 4 годинки. Специалните награди и плакетите бяха придружени и с парична награда.

Фокус: Кои са организаторите на фестивала?

Нели Великова: Тази година наши спомоществователи бяха Националния дарителски фонд „13 века България“. Събитието се проведе с подкрепата на Община Свищов и е организирано във връзка със 140 години от Освобождението на Свищов.

Фокус: Предвиждате ли някаква програма в село Овча могила за 24 май?

Нели Великова: Да, ще отпразнуваме Деня на българската писменост и култура с празнично шествие на учебните заведения и културните институции на територията на село Овча могила. Ежегодно Община Свищов учредява и присъжда награди за принос в културата и „Деятел на културата“. Съвсем наскоро на 10 юни ще се проведе Общинския преглед на художествената самодейност, на който отново ние сме домакини. Могат да участват всички самодейни състави от населените места в Община Свищов, без ограничение в жанровете. Там няма награден фон, тъй като е форум за изява на самодейните състави. Организиран е от Община Свищов и се прави ежегодно.

Фокус: Винаги ли кметство Овча могила е домакин?

Нели Великова: Не. Домакинството е на ротационен принцип в населените места на Община Свищов.

Фокус: На какъв принцип се присъждат наградите за принос в културата и деятели на културата?

Нели Великова: Всяка културна институция номинира свои представители. Има сформирана комисия, която присъжда званието „Деятел на културата“, а всички останали са отличени с приз за принос за развитието на културата. Церемонията по награждаването ще се проведе в навечерието на 24 май в Първо българско читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“ в Свищов.

Фокус: Какво друго ви предстои в следващите месеци?

Нели Великова: В нашето населено място традиционно организираме Регионален фестивал на българската погача, който по принцип се провежда в началото на месец юни. Тъй като тази година честванията във връзка със 140 години от Освобождението на град Свищов са с наситена програма, решихме да оставим провеждането на фестивала за месец юли. В него участниците се включват с кулинарни произведения, съвременни погачи, обредни хлябове и други тестени изделия. Състезават се в три категории, има и награден фонд. Участват главно хора от региона. Паралелно с фестивала и кулинарните изложения, върви и концертна програма.

Фокус: Да се върнем отново на танцовите и певческите състави в Овча могила. Къде последно са взели участие те?

Нели Великова: Съвсем наскоро нашите състави участваха в Преглед на патриотичната и възрожденска песен в Клисура, а след това във фестивала за северняшка песен „Море песен екна…“ в Севлиево. Радостни сме, че Първа и Втора награда бяха присъдени на нашите състави. Първа награда взе мъжката певческа група. Наградите, освен предметни, бяха подплатени и с парични.

Фокус: Колко състава общо има в кметство Овча могила?

Нели Великова: В читалище „Съзнателност“ има 10 състава. Има и допълнителни състави, които са към Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, два състава към Клуба на пенсионера, детската градина има вокална група и група за обичаи, има и състави за автентичен фолклор и коледари. Всички те участват тематично в различните събори – било то фолклорни, на популярната песен, за автентичен фолклор и т.н

Рени ПЪРВАНОВА