Нели Великова, кмет на Овча могила: Показахме добрите практики на Кризисния център в свищовското село Овча могила бяха представени в Страсбург

Добрите практики от Кризисния център в свищовското село Овча могила бяха представени в Страсбург. Визитата бе награда от спечелен европейски проект, по който институцията кандидатства. Това разказа в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново директорката на Центъра и кмет на населеното място Нели Великова.  Повече за това как премина посещението и какви културни инициативи предстоят в населеното място, прочетете в пълния текст на интерювто.

 

Фокус: Г-жо Великова, преди броени дни Вие бяхте част от делегация, която бе на официално посещение в Страсбург. Визитата е награда от спечелен европейски проект, в който Вие също взехте участие. Нека  го представим на нашите читатели и да разкажем малко повече за посещението. Каква беше нейната цел?

Нели Великова: Да, разбира се. През месец октомври, 2016-та година, в Овча могила беше открит първият в България Кризисен център за борба с пожари, бедствия и катастрофи. В нашия център разполагаме, както вече знаете, с пожарна кола и линейка, които ни бяха дарени. Изградили сме гаражните клетки и медицинският пункт на Кризисния център, по програма „Местни инициативи“ на Община Свищов. Към центъра работят и доброволни формирования, както и служители, които са на денонощно разположение, тъй като към имаме денонощен спешен телефонен номер – 0 700 10 176. На него гражданите от шестте околни населени места могат да подават сигнали при бедствия и пожари. Също така на нашия телефон се прехвърля и информацията от тел. 112, за да можем да реагираме и да овладеем положението до пристигането на специализираните екипи на пожарната и Спешна помощ. Тази наша иновативна практика беше описана и с нея кандидатствахме пред Българското издание на Програмата за най-добри практики в местното самоуправление. Ние сме много щастливи, че заехме престижното второ място в този конкурс, организиран от Съвета на Европа, със съдействието на Фондацията за развитие на местното самоуправление и Националното сдружение на общините в Република България. Като награда за тази наша реализирана иновативна практика, беше организирано учебно посещение в Страсбург, с победителите в програмата. В делегацията се включиха представители на шест общини, получили наградата на Съвета на Европа за иновативните политики. Община Свищов имах честта да представям аз, като пряк ръководител на Кризисния център. В делегацията имаше представители и на общините Велико Търново, Добрич, Тунджа, Пловдив и Троян.

Фокус: Какво се случи по време на визитата и имате ли информация дали  тази иновативна практика – Кризисният център, ще бъде въведена в други български или чужди общини?

Нели Великова: Идеята е, тези практики, освен на национално ниво, да бъдат оценени и на международно. Именно това беше и целта на нашето посещение – ние да разкажем какво се е случило от момента на награждаването до сега, как са се развили практиките, дали те биха били полезни за други общини в страната и да бъдат популяризирани на международно ниво. Главни виновници за нашето посещение и наши организатори бяха Юта Гуцков , която е директор на Департамента по добро управление към Съвета на Европа и  Силвия Иванова, от Центъра за експертиза в местното самоуправление. Те ни посрещнаха, на тях разказахме как са се развили нашите практики. След , което ни бяха организирали много богата и интересна програма в институциите на ЕС. Имахме възможност да посетим пленарната зала на Парламентарната асамблея и залата на Конгреса на Европа. Една интересна среща проведохме с Франческа Леонети, която ни запозна с Програмата за интеркултурните градове. Това, което беше интересно за нас, е че в много страни вече са приели регистрираните бежанци и мултикултурното съжителстване. Ние споделихме, че в България все още има проблеми, когато става въпрос за настаняване на легални бежанци. Може би, ако се популяризират тези практики, тези трудове по-широко в България, тогава ще има възможност мисленето ни да бъде променено и ние също да се включим в тези програми.

Фокус: Тъй като Вие сте ръководител на Центъра от създаването му, ние не веднъж сме представяли практиката му, но дали може да обобщим каква е оценката на жителите за дейността му?

Нели Великова: Кризисният център многократно доказа своята необходимост. Още когато започнахме, ние си мислехме, че спасяването дори на един човешки живот, ще си заслужава всички усилия, които положихме. След около година и половина ние имаме спасени повече от десет жилищни сгради в Овча могила и петте населени места, които са около нас. Има много второстепенни постройки, които бяха засегнати от пожари, и също сме спасили, земеделска продукция, земеделска техника. Съвсем на скоро, в неделя, направихме акция за спасяване на малко щъркелче. Потърсихме съдействие от ветеринарен лекар и слава Богу, щъркелът вече е добре и е в гнездото си. Смятам, че имахме голяма нужда от тази структура и тя доказва своята полезност. И жителите на нашите населени места са доволни, че Общината е намерила начин да се отзовава на всички сигнали за всички населени места – и отдалечените,и по-близките.

Фокус: Като финал, позволете да насоча разговора в друга посока. В Овча могила предстои едно събитие, което е част от културния календар. Нека разкажем малко повече за него.

Нели Великова: Да, точно така. Особено ми е приятно да обявя, че за седма поредна година в Овча могила ще се проведе Регионалният фестивал на българската погача. Той ще се случи в петък, на 15 юни, от 17.00 часа, на площада. В него обикновено вземат участие хора от Великотърновска и Плевенска области, тези, които са съседни на нас. Става едно мило празненство, по време на което ще тече и културно-масова програма. На края ще завършим с кръшни хора. По време на фестивала ще бъдат оценявани експонатите на нашите участници, които ще са в да раздела – „Обредни хлябове“ и „Съвременни български погачи“. Компетентно жури ще ги оценява. Ще покажем на живо как нашите баби са замесвали хляб и ще раздадем много награди.

Фокус: Колко участници очаквате?

Нели Великова:  Може би интересът всяка година се засилва, защото ние популяризираме нашето начинание. Приблизително около 100-ина участника очакваме да дойдат, защото нямаме предварителна информация за това колко човека ще се включат и колко експоната ще представят. Може да имаме участник с две или повече питки, да речем. Всеки желаещ може да се включи, без предварителна заявка.

Луиза ТРАНЧЕВА