Нели Великова, кмет: На 17 пожара са реагирали екипите на Кризисния център в свищовското село Овча могила от началото на годината

В свищовското село Овча могила работи първият в страната Кризисен център, който помага на силовите структури на МВР. Дейността му стартира през миналата година, а ползата от нея беше на лице още от първите месеци на работа. Как се справят служителите днес, зачестили ли са сигналите през летните месеци, за какво най-често са те? Отговорите на тези въпроси научаваме от интервю на Радио „Фокус“ – Велико Търново с  кмета на селото и ръководител на Центъра Нели Великова.

 Фокус: Г-жо Великова, да започнем с това дали работата на Кризисния център, който е първият в България и се намира в село Овча могила, се е увеличила  през лятото? Колко са регистрираните инциденти през летните месеци и кои са най-мащабните?

Нели Великова: Необходимостта за този наш Кризисен център ни беше подсказана от жителите на селото още на предизборните събрания в началото на този мандат. Тъй като през предходните два мандата се сблъсках с едни неприятни ситуации, които в следствие на отдалечеността на нашето населено място и тежките зимни условия, причиниха няколко пожара. Това провокира у нас интерес и ангажираност и заедно с г-н Генчев приехме тази потребност на хората като наше предизборно обещание, което облякохме в идея и проектна готовност и чрез програма „Местни инициативи“ на Общината изградихме сградата на Кризисния център. В следствие той беше оборудван с линейка, пожарен автомобил, медицински екипи, които дежурят денонощно и служители, които обслужват пожарната кола и линейката. Разбира се, че през лятото работата е повече. Предвид опазването на селскостопанската продукция, предвид продължителното засушаване, се палят сухи треви. Зачестяват и пожарите в населените места, но нашите хора успяват да се справят. Кризисният център обслужва няколко населени места, които са отдалечени от общинския център. Това са Овча могила, Морава, Драгомирово, Червена, Деляновци и Горна Студена. От началото на годината до сега имаме регистрирани 17 пожара. Като при овладяването на по-големите пожари се работи съвместно с Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, а нашата дейност е превантивна и ние трябва да овладеем положението до пристигането на пожарната кола и екипите от град Свищов. Освен това имаме и 67 отреагирания на медицинските екипи от началото на годината. Обслужени са хора в риск, самотно живеещи, възрастни хора и хора в нужда, на които е оказана медицинска помощ. Кризисният център разполага и със спешен телефон, на който жителите от тези населени могат да се обадят в случай на бедствия и авари и да потърсят помощ от Кризисният център.

Фокус: Той популяризиран ли е? Как хората могат да потърсят помощ?

Нели Великова: Да. Телефонът е популяризиран. Ще използвам Вашия ефир, за да го съобщя отново. 0700 10 176 е денонощният телефон, на който хората могат да подават сигнали в случай на нужда.

Фокус: Вие, като представител на местната власт и пряк ръководител на Центъра, успявате ли да обедините действията на кметската институция и Центъра за едно успешно сътрудничество, в какво се изразява съвместната работа на двете структури?

Нели Великова: Аз бях натоварена от кмета на Общината г-н Генчев да извършвам координация между отделните звена, между институциите, колегите кметове на населени места, и да ръководя пряко дейността на Кризисния център. Не е лесно, защото това е още една институция, към която трябва да се отнасяме отговорно и със загриженост за хората, да реагираме бързо. Моята задача е първо да направя графиците на медицинските екипи и хората, които работят в Кризисния център. На второ място да приемам обажданията. Всички обаждания и всяко едно действие минава отново през мен. Аз давам разрешение да потегли линейката за град Свищов и следя как се изпълняват дейностите на Кризисния център. Освен това съм натоварила всички мои служители от кметството да се включат в доброволческо формирование към Кризисния център и да оказват помощ в случай на нужда. Те са екипирани, имат необходимата техника и екипировка, и оказват наистина голяма помощ, защото при едни по-мащабни действия е от значение да участват повече хора, да се предотврати пожарът и да се спасят хората.

Фокус: Вие обобщихте множеството ползи, които вече са на лице след една година функциониране на центъра. Оценяват ли тази полза жителите на населените места, за които той се грижи?

Нели Великова: Разбира се. Хората са доволни, че имат на разположение тази услуга. Ние искаме да сме превантивно подготвени и да са по-малко случаите, на които екипите трябва да реагират. Нашето верую с кмета на Общината беше „дори един човешки живот да бъде спасен, си  заслужава да го има този Кризисен център“, защото човешкият живот няма цена.

Фокус: Село Овча могила е едно от иновативните в Свищовска община. Освен това Вие сте известни с балнеолечението, което се развива успешно от няколко десетилетия в местния санаториум. Селото е своеобразен център на по-отдалечените места в община Свищов и е добре развито. В този смисъл, предвиждате ли реализирането на инфраструктурни проекти, които да подобрят още облика на селото и да привлекат повече туристи?

Нели Великова: Аз се радвам за оценката, която направихте на нашето населено място. Наистина Овча могила е второто по големина населено място в община Свищов, сравнително доста отдалечено от общинския център. Може би това го прави едно малко средище, един малък общински център. Така че ние трябва да продължаваме да се развиваме. Нашата слава идва и от балнеосанаториума, балнеолечението и от това природно богатство – минералната вода, с която разполагаме. Селото се посещава не само от гости, но и от много пациенти на Специализираната болница за рехабилитация. С всяка изминала година се стремим обликът на селото ни да се подобрява. Със средствата, които получаваме от Община Свищов правим всяка година текущи ремонти. Опитваме се, и сме постигнали смятам, да имаме един от най-хубавите площади от населените места в община Свищов, който да предлага възможност за отдих, както на нашите жители, така и на хората от Специализираната болница. Опитваме се да работим и по инфраструктурата, да асфалтираме улици, макар и частично, защото всички знаем, че това са мащабни начинания, които изискват доста средства.

Надежда КРЪСТЕВА