Нели Великова, с. Овча могила: Трима доброволци от Кризисния център бяха удостоени с наградата „Достоен българин“

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Наградите „Достойните българи“ бяха връчени на шестнадесетата годишна церемония в тържествената зала на Централен военен клуб. На нея бяха отличени близо 40 български граждани, които през изминалата година са помогнали на изпаднал в беда или са допринесли за развитието на обществото. Сред тях са и трима свищовлии. Това са Тихомир Веселинов, Георги Иванов и Милен Милев. И тримата са част от доброволното формирование към Кризисния център в село Овча могила. Повече за причините те да бъдат отличени с приза „Достойни българи“ и подробности около дейността на Кризисния център, в интервю на Радио „Фокус“ – Велико Търново, разкрива ръководителят на Центъра и кмет на село Овча могила Нели Великова.

Фокус: Г-жо Великова, през настоящата година трима от доброволците от Кризисния център в село Овча могила са номинирани за инициативата „Достойните българи“.  Кои са заслугите, довели до номинацията и какво означава това признание за структурата?

Нели Великова: За жалост през 2017 година, на 20 декември, се случи едно неприятно събитие за нашето населено място. Възникна пожар в Здравната служба, койот за около 10-тина минути обхвана цялата сграда. Пожарът беше забелязан от дежурният в Кризисния център, който подаде сигнал на мен и на спешния телефон. Наложи се, докато дойдат пожарните автомобили от Свищов и от Велико Търново, нашите доброволци, които са към Кризисния център да се опита да локализират и овладеят пожара. Това, което беше най-важното е, че те съумяха със своя опит, със своята храброст, да направят така, че пожарът да не се пренесе върху съседната сграда, в която домуват 30 човека, болни от деменция. Именно този проявен героизъм и тази тяхна слабост бяха причината в края на миналата година те да бъдат наградени от министъра на вътрешните работи, а тази година да са сред номинираните за „Достойните българи“. Разбира се,ч е ние се гордеем с нашите момчета. Дори и поводът, който стана причина за техния проявен героизъм, да ни е нанесъл много щети, ние за сетен път доказахме, че хората с големи сърца, хората, които жертват дори и собствения си живот да спасят другите, не са малко. Аз лично станах свидетел на вчерашното награждаване. Изключително вълнуваща беше тази среща, изключително вълнуващо мероприятие. Адмирации за инициаторите. Ние там се срещнахме с доброто, с героизма. Повярвайте,просълзява се човек, когато вижда малки деца, пожертвали своя живот в името на спасяването на друг човешки живот.

Фокус:  Тези номинации и награди стимулират ли  служителите и допринасят ли за тяхното по-всеотдайно отношение към работата?

Нели Великова: Мисля си, че когато те се записаха да станат доброволци в това доброволческо формирование, те не са влагали умисъл в това, дали ще станат известни, дали ще намерят признанието на хората. Може би те са били водени единствено от това да бъдат полезни на обществото, да бъдат полезни на околните, да спомогнат, всеки по какъвто начин може, на бедстващите, на хората в нужда. Може би това ги е накарало. Виждах задоволство, а защо не и гордост в техните очи, когато бяха наградени, защото все пак това е признателност на много високо ниво, а признателността на  хората от Овча хора, те са я почувствали нееднократно по време на своята работа към Кризисния център.

Фокус:  Колко са инцидентите от началото на година?

Нели Великова: От началото на тази година сме имали три пожара, при които бяха засегнати жилищни сгради и второстепенни постройки, които бяха в близост до жилищните сгради. За щастие две от къщите са напълно спасени. Поражения има само по стопанските постройки. В третата сграда има повече щети. Освен в потушаването на пожари, нашите хора участваха в отводняване в две населени места. В следствие обилното снеготопене се наложи да се отводняват жилищни сгради и дворове в две от населените места в околността. Освен това ние имаме и медицински екип, който е на разположение 24 часа. Седем пъти от началото на годината хора в нужда са търсили помощта на медицинския екип.

Фокус:  Помогнаха ли доброволците при зимното почистване в община Свищов и с какво се отзоваха?

Нели Великова: Тази година, за щастие, нямахме много сняг като продължителност, но пък снегът, който падна преди 10-15 дни в община Свищов, беше като измерени количества най-много. Снегът и при нас беше достатъчно голям. Наложи се един от доброволците да участва като помощник по време на разчистването на главните пътища, почистването на общинския път, който поддържаме – пътя Драгомирово – Овча могила, Овча могила – Морава и Овча могила – главния път Плевен – Русе. Този наш доброволец беше с екипите, които бяха с почистващата техника. Освен това на спешния телефон 070010176 ние имахме денонощни дежурства, като дежурният в Кризисния център следеше за пътната обстановка, за метеорологичните условия как се развиват. Тъй като снегът беше достатъчно голям, макар и за кратко време, екипите на от Кризисния център и доброволците трябваше да се включат заедно със служителите от кметството в обслужването на възрастни и самотно живеещи хора, на които трябваше да доставим продукти от първа необходимост, д а се закупят лекарства и да се доставят, така че изключително голяма е ползата от това звено, което сме създали – Кризисен център в Овча могила. Смятам, че многократно, вече повече от година, откакто съществува този Кризисен център, той се доказа като необходимост за населените места, които са по-отдалечени от общинския център.

Фокус:  През настоящата седмица се очакват отново големи количества валежи и снеговалежи, както и поледици. Имате ли готовност за реакция при бедствени ситуации?

Нели Великова: Разбира се. Молим се да няма бедствия. Всичко да е в рамките на превантивността, но така или иначе срещу времето няма как да се борим, освен с навремени средства. Ние имаме на депо пясък и сол, с които да бъде опесъчен този общински път, който поддържаме. Денонощни са дежурства. Ще следим промените на времето и ще отреагираме, надявам се своевременно и  пак в полза на жителите на нашит населени места.

Фокус:  Какъв е броят на доброволците в Центъра и може ли да разкрием малко повече за структурата на тяхната работа?

Нели Великова: Кризисният център е създаден в Овча могила , за да обслужва Овча могила и още пет отдалечени  населени места – Драгомирово, Морава, Червена, Деляновци и Горна Студена. Към Община Свищов създадохме едно доброволческо формирование, за което кандидатстваха 29 доброволеца от всички населени места в общината и те бяха одобрени. Към Кризисния център в Овча могила има пет доброволеца, които са и към голямото звено. Четири човека са от Овча могила, а един човек е от съседното село Морава. Когато има бедстващи хора, когато има подаден сигнал на спешния телефон, дежурният , който е в Кризисния център уведомява всички доброволци и в зависимост от нуждата, с пожарния автомобил или с линейката, се отзовават на случая. Имаме служебен автомобил към кметството, който извозва доброволците до мястото, където е произшествието или където има нужда от отреагиране. По този начин много бързо трябва да се действа, за да можем да покрием функциите, които имат специализираните служби – пожарна и медицинска, които идват от общинския център. Целта е докато пристигнат те, ние да сме овладели частично ситуацията. Двама човека са на денонощно разположение на спешния телефон, които обслужват и покриват 24-часовото дежурство. Всички други са на добра воля. Те си имат друга заетост, но когато се налага хората се включват без да търсят някакви облаги. За тях е достатъчна благодарността на хората.  Мисля, че това ги мотивира.

Надежда КРЪСТЕВА